Svjetski dan učitelja 5. listopad

Svjetski je dan učitelja 5 listopada Tim povodom Ilija Mikić profesor kemije u Srednjoj strukovnoj školi Orašje,  priredio je specifičnu izložbu „ Samostalni sindikat srednjeg obrazovanja ŽP u periodu od 2001.do 2009.godine“. na kojoj je dokumentirana i predstavljena kronologija zbivanja, te početak  rada i osnivanja sindikata srednjoškolskog obrazovanja u osmogodišnjem periodu kada je bio na čelu sindikata i u početku je bilo više od 70 članova tadašnje dvije Srednje škole. –„Kako je izložba otvorena za javnost, dobro bi bilo da sindikalni predstavnici ŽP pogledaju sva dokumenta koja su prethodila potpisivanju kolektivnog ugovora. Bili smo prvi u BiH koji smo potpisali kolektivni ugovor s Vladom ŽP, dok su sindikati iz županija s bošnjačkom većinom u tom periodu uglavnom potpisivali ugovore s federalnom Vladom. Dokumente za izložbu prikupili smo iz ahiva samostalnog sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja, jer smo tada djelovali kao jedinstven sindikat i skupa održavali sjednice sindikalnih organizacija i županijskog odbora.  Istaknuo bih da smo tada 2001. godine donijeli odluku o nagrađivanju najstarijeg  profesora u nastavi, uz materijalni dodatak od sindikata, koja se i danas poštuje“, rekao je prof. Ilija Mikić.

Mikić navodi da je Arhiv sa cjelovitim dokumentima smješten u zgradi Vlade u Savezu sindikata ŽP, te ističe da je  prvi kolektivni ugovor potpisan 2002.godine, a drugi 2006. –„Izložba svjedoči o mukotrpnom pregovaranju, štrajku upozorenja i radu sindikata koji je u to vrijeme bio volonterski. Sindikat se među ostalim izborio kod pojedinih firmi u ŽP da su članovima sindikata davale sindikalni popust od 3-5 posto“, kazao je Mikić.

Svim odgojiteljicama i odgojiteljima, učiteljicama i učiteljima, profesorima i profesorima čestitku u povodu Dana učitelja uputio je dopredsjednik OV-a Orašje prof. Mehmed Memišević.  Zahvalio im je što su svoje živote posvetili odgajanju i učenju naše djece. „Vaš posao je iznimno vrijedan, a ponekad nedovoljno vrednovan, no vjerujem da će i Vaš rad doprinijeti stvaranju uvijek pravednijeg i kvalitetnijeg društva, u kojemu će se cijeniti prave vrijednosti“, naglašava u čestitci dopredsjednik OV Orašje prof. Mehmed Memišević.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP Drago Kopić, čestitajući Dan učitelja, kazao je kako je ovo prigoda prisjetiti se koliko je učiteljski poziv bitan u našem društvu, koliko je sjajan i uzbudljiv, ali i težak i odgovoran. „Poštovani prosvjetni djelatnici, znamo da je znanje  moć, a učenje svjetlost. Moć i svjetlost su u Vašim rukama i stoga je vrlo bitno da nastavite prenositi svjetlost, kvalitetno i nesebično poučavati mlade ljude, usmjeravati ih na životnim putovima kako bi bili graditelji sretnih domova i naprednih društvenih zajednica“.  U svoje osobno i u ime Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, želim Vam čestitati Svjetski dan učitelja i izraziti zahvalnost i poštovanje za Vaš predan rad, trud i strpljenje u odgoju i obrazovanju mladih  generacija. S osobitim poštovanjem pozdravljam učitelje koji su svoj radni vijek posvetili ovom plemenitom pozivu i otišli u zasluženu mirovinu. Oni su najponosniji na mnogobrojne generacije učenika koji su postali dobri, vrijedni i pošteni ljudi  te ih  pozovimo da zajedno proslavimo ovaj Dan.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password