Svečano proslavljen Dan općine Odžak

  • Svečano proslavljen Dan općine Odžak
  • Svečano proslavljen Dan općine Odžak
  • Svečano proslavljen Dan općine Odžak
  • Svečano proslavljen Dan općine Odžak
  • Svečano proslavljen Dan općine Odžak

Općina Odžak danas je obilježila Dan Općine 08. veljače, datum kada je Odžak po Daytonu pripao području FBiH i počeo proces povratka. Prvi povratnici, pripadnici 102. HVO brigade i pripadnici policije vratili su se upravo na današnji dan 1996. godine i od tada se ovaj datum obilježava kao Dan Općine Odžak.  Svečanosti na obilježavanju dana Općine Odžak, uz brojne dužnosnike i predstavnike institucija, vojske, Udruga iz Domovinskoga rata, nazočni su bili član bh Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik FBiH Marinko Čavara, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, konzul RH u BiH Ivan Bandić, te ostali visoki dužnosnici svih razina vlasti.  S lokalne razine obilježavanju Dana općine Odžak nazočni su bili i načelnici susjednih općina u ŽP, Orašja Stanko Vincetić i Domaljevac-Šamca Mario Jurkić. Sadržaji su prije svega bili u znaku sjećanja na poginule branitelje, a po tradiciji održan je karneval učenika OŠ Vladimira Nazora, Odžak i tom prigodom načelnik općine Jakov Ivanković predao je ključeve grada mladim Odžačanima. Položeni su i vijenci kod Spomen obilježja za 150 poginulih branitelja 102 odžačke HVO brigade nakon čega je održana  svečana sjednica OV Odžak.

Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković govorio je o prioritetnim projektima među koje je uvrstio  početak gradnje mosta na rijeci Savi u Donjem Svilaju koji je od ogromne važnosti ne samo za Odžak već i za BiH i izgradnju vodovoda za Vrbovac, Jošavu i Potočane. Zahvalio se osobito Vladi Županije Posavske i UNDP-u na potpori tom projektu koji bi trebao biti završen ove godine. –„Ulaganja u gospodarstvo i infrastrukturu, ali i turističke potencijale općine“, naglasio je Ivanković, neke su od smjernica razvoja Odžaka u 2017.g.

Dragan Guberac, dopredsjednik OV Odžak govorio je u ime branitelja, „Sinova Posavine“ i Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. U emotivnom govoru koji je odlično odslikao sadašnji trenutak u kojem žive posavski branitelji naglasio je:-„Prate nas revizije, progoni i hapšenja. Zaboravlja se ne tako davna herojska prošlost u kojoj smo krvarili i branili svoje domove, a time i BiH. Podržavamo procesuiranje zločina ali se ne možemo složiti sa selektivnim pristupom. U Posavini nam se nameće kolektivno zapovjedna odgovornost, a vjerojatno kasnije i zločinački pothvat“, kazao je uz ostalo Guberac.

Član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović  čestitao je vijećnicima i građanima  Dan općine i naglasio kako ta posavska općina ima puno prijatelja na svim razinama vlasti koji će poduprijeti sve njihove prioritetne projekte. Dr. Čović je naglasio,-„Odžak se danas može uz malo vještine naći u središtu interesa svih odnosa u BiH, primarno i zbog prometnice koja će proći kroz općinu. Vjerujem da će prostorni plan prepoznati  ambiciju ljudi ovog kraja da definiraju puno toga što danas nema prepoznato u infrastrukturi Odžaka. Mostom je omogućen odlazak ali i obrnuti smjer – povratak, ukoliko stvorimo ambijent dovoljno poticajan gospodarstvenicima koji imaju viziju i koji žele ovdje investirati. Siguran  sam da  sadašnja struktura naših vijećnika i naš načelnik, znaju da imaju snažan vjetar u leđa sa viših razina vlasti i to zajedno moramo uraditi. S te strane sam mnogo optimističniji nego što sam bio do sad kad je u pitanju ovaj dio Posavine, kazao je dr. Čović potvrđujući da je i njegov dolazak potpora takvom smjeru razvitka općine Odžak.

 

 

 

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password