Marijanu Brnjiću 6 godina zatvora

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Marijan Brnjić, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom je optuženi Marijan Brnjić oglašen krivim za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije  (KZ SFRJ) i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina.

Optuženi Marijan Brnjić je oglašen krivim što je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća odbrane, kao pripadnik  102. brigade HVO-a Odžak  u  junu 1992. godine na području opštine Odžak  suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka c) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba od 12.08.1949.godine, silovao ženu civila srpske nacionalnosti.

Na osnovu člana 188. stav 4. ZKP BiH optuženi je oslobođen dužnosti nadoknade troškova krivičnog postupka, priopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password