Stanje sigurnosti u ŽP u prošloj godini zadovoljavajuće

Stanje sigurnosti u ŽP u 2018.g, zadovoljavajuće je, a ocjena koju je dao MUP ŽP rezultat je pokazatelja u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira te sigurnosti javnog prometa. Došlo je do neznatnog smanjenja ukupnog broja kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje 2017.g. i to za 17 djela, a povećala se ukupna razriješenost za više od 3 posto, te blago smanjenje naknadne otkrivenosti za 3,67 posto. Rečeno je to na danas održanoj press konferenciji MUP-a ŽP, na kojoj su se novinarima obratili policijski komesar MUP-a ŽP generalni inspektor Marijan Mikić i glasnogovornik UP MUP-a ŽP Josip Dominković. U prošloj godini nije bilo KD iz oblasti organiziranog kriminala, terorizma niti drugih oblika protupravnog ponašanja s tim elementima i nesagledivim posljedicama. Obrađena su 243 kaznena djela i ukupno razriješeno 70,78 %, a kao izvršitelji KD prijavljena je 201 osoba. Najviše su zastupljeni imovinski delikti, teške krađe, nasilje u obitelji nanošenje lakših tjelesnih ozljeda. Komesar Mikić je naglasio kako je prošle godine zaprimljeno 6 prijava otuđenja putničkih vozila, od kojih su tri pronađena i vraćena vlasnicima

Komesar Mikić je iznio i podatke o broju prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, gdje je stanje stabilno zbog znatnog smanjenja broja u odnosu na 2017.g. Evidentirano je i obrađeno   145 prekršaja u prošloj godini, a godinu prije 199. Najčešće su činjeni prosjačenjem, zatim drskim ponašanjem  dok je u 25 slučajeva bilo vrijeđanja i omalovažavanja ovlaštenih službenih osoba tijekom vršenja dužnosti. Na konferenciji je iznesen i podatak o smanjenju broja prometnih nezgoda za 16 ili 6,45%.  Prošle godine na prometnicama u ŽP dogodilo se ukupno 232 PN, godinu ranije 248, lani su poginule dvije osobe, a 2017.g. četiri. U oba prošlogodišnja slučaja život su izgubili motociklisti, od kojih je jedan maloljetan. Uzrok PN je najčešće neprilagođena brzina uvjetima i stanju na cestama.

Komesar Mikić je istaknuo i problem odliva kadrova, kako zbog odlaska u mirovinu, tako i iseljavanja s ovoga područja. U MUP-u ŽP trenutačno je 156 policijskih službenika, a po sistematizaciji je to 180, što znači da nedostaju 24 djelatnika. Lani je primljeno 7  policijskih službenika u činu policajac, a krajem 2018.g. izabrano je 10 policajaca sa srednjom i 2 s visokom školom- mlađi inspektor kriminalist, ,koji će za oko mjesec i pol dana biti upućeni na policijsku obuku.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password