Stanje sigurnosti u ŽP u 2020.g. ocijenjeno zadovoljavajućim

Temeljem iskazanih i analiziranih podataka iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, te sigurnosti prometa, ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za 2020 godinu ocijenjeno je zadovoljavajućim, navodi se u Informaciji MUP-a ŽP. U odnosu na godinu ranije, evidentirano je povećanje broja prijavljenih kaznenih djela sa 164 na 248, a sveukupno je razriješeno 77,41% djela. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijava kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma, a najčešće su prijavljivane teške krađe.

Na području nadležnosti Uprave policije MUP-a Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 326 prekršaja protiv javnog reda i mira, a u usporednom razdoblju ukupno 141. Povećanje se uglavnom odnosi na kršenje mjera ograničenog kretanja i prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata. Od toga na području općine Orašje evidentirana su 154 prekršaja, u odžačkoj 159 i na području općine Domaljevac Šamac 13 prekršaja. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici, petkom u vremenu od 14,00 do 22,00 sata.

Broj prometnih nezgoda u istom periodu smanjen je sa 189 na 172 i u njima su dvije osobe smrtno stradale, za razliku od 2019.godine kada je u prometu život izgubilo 6 osoba. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 103, na području Odžaka 52, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodilo 17 prometnih nezgoda.

Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 6660 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 3598 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 3744 prekršaja, u općini Odžak 2555 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 361. Iz prometa je isključeno 189 vozača i 117 vozila, vozači najčešće zbog neposjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti.

Tijekom devet mjeseci 2020 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 22 prijave na postupanje, od kojih su 5 neutemeljene, a 3 utemeljene, te će po istima biti provedena unutarnja istraga, 4 prijave su bez dovoljno dokaza, 3 prijave u kojima je obustavljen postupak i 7 prijava čiji postupak je u tijeku rješavanja.

Tijekom izvještajnog perioda provedeno je 10 lokalnih i 4 županijske akcije pojačane kontrole prometa, te je zavedena i u tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 99 javnih okupljanje i legitimirano 1295 nepoznatih osoba. U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno, od uvođenja mjere, vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 55 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje. Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili 53 prekoračenje rada ugostiteljskih objekata.Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP-a ŽP, policijski službenici su zatekli ukupno 148 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, izvijestio je glasnogovornik MUP-a ŽP Zdenko Ćubel.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password