Franjevački Samostan Tolisa organizirao promociju knjige „Faljen Isus Marijo“, autora fra Zvonke Benkovića

Autor knjige fra Zvonko Benković

U predvečerje blagdana Velike Gospe patrona župe Tolisa, u neuobičajenom ambijentu pod zvonicima toliške crkve, upravo na mjestu kako je istaknuo autor, gdje počinju i završavaju sva hodočašća ovdašnjih vjernika, održana je promocija knjige „Faljen Isus Marijo“, pučke pjesmarice toliškog kraja, autora fra Zvonke Benkovića.  –„S pjesmom „Faljen Isus Marijo“, započinje i završava gotovo svako hodočašće koje kreće iz samostanske i župne crkve na Raščici, te sam stoga odlučio upravo tako nasloviti ovu knjigu, kazao je fra Zvonko Benković, član franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor na franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Knjiga sadrži 61 pjesmu, od toga su 33 posvećene  Blaženoj Djevici Mariji, u 17 su opjevani sveci i anđeli, dok je 12 posvećeno Isusu i njegovoj muci. Uz to, pjesmarica je ilustrirana starim i novim fotografijama domaćih autora.  Na promociji, koju je pratilo više od 200 posjetitelja, uz autora knjige govorili su gvardijan fra Mario Jurić i recenzent vlč. Darko Tomašević koji je naglasio kako ova pjesmarica zrcali vjeru posavskog puka i posavske duše.

Pučka pjesmarica sadrži 61 pjesmu

Domaćin promocije gvardijan franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić zahvalio je na dolasku  svim posjetiteljima i štovateljima Nebeske Majke, a posebno  autoru knjige na strpljenju, hrabrosti i volji za veliki pothvat i što je predstavljanje knjige proteklo u najboljem duhu priprave za  blagdan Velike Gospe. –„Pjesmarica će spasiti od zaborava pjesme koje su naše bake i majke pjevale kao molitve, te prenosile s generacije na generaciju, a danas dočekuju hodočasnike i na njima se vidi vjera kroz sklopljene ruke i suze u očima. Sva hodočašća su na svoj način posebna, ali ona koja su posvećena Gospi ispunjavaju vjernike posebnom toplinom i ljepotom. Ne postoji ljepša pjesma od one Faljen Isus Marijo, koja je molitva, vapaj i zahvalnost upućena Gospi“, poručio je fra Mario Jurić.

Promocija knjige izazvala veliko zanimanje

Autor pjesmarice navodi kako su stihovi naslovne pjesme nastali sredinom 19.stoljeća, a ispjevali su ih vjernici toliškog kraja na hodočašću Gospi od Anđela u G.Tramošnicu.  Na knjizi je kaže, radio više od 15 godina, istražujući hodočašća toliškog kraja koja imaju dugu povijest.  –„Istraživao sam što su to naše bake i majke govorile o blaženoj Djevici Mariji i na koji način su je štovale na hodočašćima Gospi od Anđela u Tramošnicu. U pučkoj pobožnosti stanovnika ovoga dijela Bos.Posavine, ovo hodočašće ima osobito mjesto. Kao i mnoga druga u svijetu i ovo je inicirao puk posavskog kraja početkom 19.stoljeća, da bi im se krajem 1960-tih godina priključili svećenici i časne sestre kao pratitelji, a kasnije službeni organizatori i vodiči“, rekao je fra Zvonko i dodao, – „Od kako sam 2012.godine pokrenuo hodočašće s Gospom kroz sela toliške župe, pjesma je postala dio identiteta svih vjernika koji šest sati hode, mole i pjevaju od samostanske i župne crkve, preko filijalnih kapela u Matićima, Kostrču, Ugljari, D.Mahali i Tolisi, sve do povratka pred crkvu i ponoćke pod nebom prošaranim zvijezdama“, kazao je fra Zvonko. 

Recenzent vlč. Darko Tomašević ističe kako knjiga otkriva gdje i kakve su bore srca i duše posavskih majki koje su se cijelog života brinule za svoju djecu, obrađujući žuljevitim rukama polja i ravnice. –„Naše su majke i bake bile svjesne da ih najbolje razumije, u potpunosti shvaća, te im pruža ruku utjehe njihova Nebeska Majka Marija. Ta se Majka u pjesmarici spominje 343 puta i to je činjenica koja govori koja riječ je prirasla srcu i koje su riječi puna usta“, istaknuo je vlč. Tomašević, te izrazio nadu kako će se buduće generacije nadahnjivati pjesmaricom i u njoj nalaziti snagu za svoj dostojansveniji vjernički život. Promocija knjige obogaćena je s nekoliko recitacija, a u glazbenom dijelu aranžmanima pjesama predstavio se župni zbor Adoro.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password