Proračunom Vlade ŽP za 2019.godinu za braniteljsku populaciju predviđeno 1.100.000 KM

Danas je održana sjednica Vlade ŽP, a po završetku svake sjednice Vlade ŽP, predsjednik Vlade Đuro Topić uveo je praksu održavanja tiskovne konferencije. Uz predsjednika Topića, pred novinare je istupio i Marijan Kopić ministar branitelja u Vladi ŽP. Premijer Đuro Topić u uvodu je naglasio kako su teme današnje sjednice Vlade bile vezane uz Odluke kojim se odobravaju sredstva  za Udruge koje se bave humanitarnim radom u tri općine ŽP: Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac i Crvenom križu ŽP. Odobren je i Program utroška sredstava za kulturu i informiranje, a najbitnije je da su odobrena sredstva s pozicije Grantovi za branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Predsjednik  Topić je najavio održavanje konstituirajuće sjednice Stožera Civilne zaštite ŽP  na kojoj će otvoriti priču o migrantskoj krizi koja bi se mogla odraziti i na prostor ŽP, gdje su za sada zabilježeni sporadični slučajevi.

Ministar branitelja Marijan Kopić  je naglasio kako je ministarstvo branitelja izradilo Program utroška sredstava utvrđenih proračunom ŽP za 2019.godinu u iznosu 1.100.000 KM. Današnjom odlukom Vlade, sredstva predviđena u Grantu za branitelje već od ponedjeljka postaju operativna. Ministar je istaknuo podatke kako je 400.000 KM odobreno za financiranje i sufinanciranje liječenja (nabavka ortopedskih i drugih pomagala,  plaćanje troškova bolničkog, banjskog i topličkog liječenja, za troškove odlaska i povratka s liječenja, te sistematske liječničke preglede). Za zdravstveno osiguranje odobreno je 60.000 KM, a 40.000 KM za sufinanciranje troškova upisa na visokoobrazovne ustanove u ŽP, dok je za pomoć u slučaju smrti branitelja ili člana njegove obitelji izdvojeno 150.000 KM. Ministar Kopić je naglasio kako je najviše sredstava odobreno za jednokratne novčane pomoći u iznosu 450.000 KM, od toga 200.000 KM fizičkim, a 250.00 KM pravnim osobama. –„Želio bih istaknuti da je u protekloj godini u kategoriji fizičkih osoba 847 korisnika ispunilo uvjete i dobilo jednokratnu novčanu pomoć, usluge liječenja koristila su 663 korisnika, a za školovanje smo imali 95 korisnika, dok je pomoć za slučaj smrti isplaćena za 110 korisnika“, kazao je Topić.

Ministar Kopić je u svojem obraćanju uputio medije da u svojim programima prate sve važne datume iz Domovinskog rata koji čuvaju uspomenu na herojska vremena obrane Posavine za koju su branitelji položili svoje živote. -“Naša sveta zadaća je dostojno obilježavati datume, jer ne smijemo dozvoliti da Domovinski rat i sve istina o njemu budu zaboravljeni, jer smo časno branili svoje domove, obitelji i svetinje“, istaknuo je ministar Marijan Kopić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password