Promovirana knjiga “Život je divna pjesma” fra Bože Lujića

Promocijom knjige “Život je divna pjesma”, autora fra Bože Lujića, koja je sinoć održana u Franjevačkom samostanu Tolisa, završen je Program obilježavanja ovogodišnjeg Dana općine Orašje. Knjiga „Život je divna pjesma“ objavljena je davne 1971. godine, na prvu godišnjicu smrti mladog bogoslova Mire Baotića i odavno je raritet kojega je skoro nemoguće pronaći. Iz tog razloga Centar za kulturu Orašje i Franjevački samostan Tolisa odlučili su objaviti treće izdanje ovoga djela. Snažnim, emotivnim tekstom fra Božo je prikazao posljednje dane koje je mladi franjevac proveo u bolnici u Zagrebu boreći se s nepobjedivom bolešću i nažalost prerano preminuo u 22. godini života. I u toj kratkoći života fra Miro se uspio ovjekovječiti kroz pjesme koje je pisao i koje sačinjavaju drugi dio ove knjige. Novo izdanje, koje se objavljuje povodom 70. godišnjice rođenja fra Miroslava Baotića, dopunjeno je njegovim dnevnikom koji je vodio pred kraj života. Knjigu i fra Mirin život predstavili su njegov kolega fra Perica Martinović i autor fra Božo Lujić, fra Mirine  pjesme čitao je Zlatko Živković, dok su za glazbeni dio promocije bile zadužene sestre Ilišević. O samoj ideji i realizaciji ovoga izdanja govorila je v.d. ravnateljice Centra za kulturu Orašje Mandica Živković, koja je i pokrenula ovu književnu priču.

Pozdravne riječi u ime domaćina uputio je gvardijan fra Mario Jurić, a promociji su, uz brojne posjetitelje, bili nazočni i fra Mirin brat Drago i troje nećaka, te ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP Drago Kopić. Nakon oficijelnog dijela večeri, priređen je i prigodan domjenak. Knjiga „Život je divna pjesma “ je u prodaji i može se kupiti u samostanu po cijeni od 10 KM.

Fra Božo Lujić rodom je iz Donje Dubice, završio je Klasičnu gimnaziju u Visokom, Filozofsko-teološki studij u Sarajevu, a poslijediplomski na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene te pročelnik Katedre Sv. Pisma Starog zavjeta i predsjednik Biblijskog Instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz studij teologije u Sarajevu i Ljubljani specijalizirao je Biblijske znanosti i hebrejski jezik u Rimu i Jeruzalemu, a diplomirao je i germanistiku. Autor je više knjiga, znanstvenih i stručnih radova u raznim domaćim i stručnim časopisima te aktivan sudionik na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password