Promovirana knjiga Ljerke Mikić “Zvjezdani vrtovi”

  • Promovirana knjiga Ljerke Mikić “Zvjezdani vrtovi”
  • Promovirana knjiga Ljerke Mikić “Zvjezdani vrtovi”
  • Promovirana knjiga Ljerke Mikić “Zvjezdani vrtovi”
  • Promovirana knjiga Ljerke Mikić “Zvjezdani vrtovi”
  • Promovirana knjiga Ljerke Mikić “Zvjezdani vrtovi”

Posavsko književno stvaralaštvo bogatije je za novu knjigu Ljerke Mikić. Svjetlo dana ugledala je njezina zbirka meditativnih crtica „Zvjezdani vrtovi“, kojom je Ljerka obilježila 20 godina svog plodnog književnog djelovanja. Promociju u dvorani Franjevačkog samostana u Tolisi sinoć je pratilo više od stotinu ljubitelja pisane riječi, među kojim su, uz njezinu obitelj, prijatelje i suradnike, bili i nekolicina posavskih pisaca. O njezinu dosadašnjem književnom radu govorio je urednik knjige prof. Mato Nedić, a osvrt na knjigu dale su profesorice Andrea Antunović i Katarina Marošević.

Svoju zahvalnost da je knjiga tiskana, autorica je na početku uputila na više strana, svojoj obitelji, brojnim suradnicima, prijateljima, svećenicima i časnim sestrama u franjevačkom samostanu Tolisa, te u prvom redu čitateljima. Veliku zahvalu kaže, duguje nakladniku knjige Centru za kulturu Orašje, za pomoć u njenom izdanju i suorganizaciji promocije, a također i pokrovitelju izdanja, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP na čelu s ministrom Dragom Kopićem, na svesrdnoj podršci kulturnim dešavanjima koja nas obogaćuju, uz nadu da će se suradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Kroz posljednje djelo, zbirku meditativnih crtica  Zvjezdani vrtovi, provlači se Ljerkina pjesnička nit koja joj kaže, daje širinu i mogućnost jačeg izražavanja i slobodu pisanja. –Par godina sam pisala zapise, inspirirana osobama oko sebe, međuljudskim odnosima i našoj bliskosti, odnosno udaljenosti jednih od drugih. Zbirka ima 6 ciklusa, 36 priča, a naslovi su inspirativni i simbolični, ističe Ljerka Mikić i dodaje, -Inspiraciju za pisanje crpim iz sreće i radosti drugih osoba i ljudi su me prepoznali kao umjetnicu koja piše nešto lijepo i vrijedno. Vjerujem da svaki čovjek koji stvara umjetnost, bez obzira na koji se način izražava, želi da njegovo djelo takne srce, dušu i oči onoga koji čita ili gleda, poručila je Ljerka Mikić.

U svojem obraćanju prof. Nedić je naveo da se Ljerka u književnosti pojavila 1998.godine zbirkom pjesama „Molitva“ i zapravo postala prva pjesnikinja koja je uspjela objaviti jednu zbirku pjesama na području općine Orašje. Nakon toga uslijedile su 2006. „Cvjetovi vjere“, pa 2008.g. „Graditelji sreće“ i 2013.godine izabrane pjesme „Otvaranje kruga“ za koju je dobila književnu nagradu Fra Martin Nedić, Zaklade Terra Tolis, kao trećenagrađena autorica 2014.godine.

-Zbirka  Zvjezdani vrtovi je književni zaokret autorice koja se do sada javnosti uglavnom predstavljala kao pjesnikinja. Ipak, ni u ovoj književnoj vrsti nije načinila zaokret od same sebe, nego se s poezije preusmjerila u prozu, u kojoj opet donosi mnogo poetskog govora, istaknuo je prof. Mato Nedić.

Iako je religiozna tematika ona po kojoj je autorica prepoznatljiva, ona se zaputila na novo putovanje, u novu dimenziju, navodi recenzentica prof.Andrea Antunović, te ističe da su „Zvjezdani vrtovi“, naslov iza kojeg se krije veći broj njezinih priča koje su vrlo slične po svom teorijsko-književnom pristupu. –Naslovi Ljerkinih djela uvijek su snažni, budući da redovito nose izrazito simboličko značenje. Svaka priča iz knjige nosi nešto zanimljivo, svježe, novu posebnost i ljepotu u kojoj će uživati širok krug čitatelja, naglasila je Andrea Antunović.

Ljerka Mikić je dala veliki doprinos posavskoj književnoj sceni, a ujedno je i članica Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Matice hrvatske. Svojim djelima iskoračila je iz zavičajne sredine, a njena djela su objavljivana i izvan granica Županije Posavske i BiH. Svojim radovima je zastupljena u tjedniku Hrvatsko slovo, Zagreb, zatim u književnoj reviji Marulić, brojnim katoličkim tiskovinama, te među ostalim u antologiji domoljubne lirike naslovljene „I pjesničkom riječju istina se brani“ u izdanju Centra za kulturu Orašje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password