Promovirana knjiga „Ispod naših zvona“

  • Promovirana knjiga „Ispod naših zvona“
  • Promovirana knjiga „Ispod naših zvona“
  • Promovirana knjiga „Ispod naših zvona“

Ugodna večer pod zvonicima franjevačkog samostana Tolisa okupila je ljubitelje pisane riječi koji su uveličali promociju knjige „Ispod naših zvona“, Ljubice Nedić iz Donje Mahale kraj Orašja. Svoj prvijenac Ljubica je, kaže pisala iz ljubavi i zahvalnosti prema Bogu i ljudima koje je susretala i koji su je obogatili sobom. „Crkva mi je kao majka. Učvrstila mi je vjeru u kojoj su me roditelji i kumovi krstili i sve što sam u crkvi dobila bio je Božji dar. Od krštenja pa do ženidbe svi župljani toliškog kraja, bilo naseljeni ili iseljeni iz Posavine, trebaju crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Ispod njenih zvona živi i okuplja se živa župna zajednica“, kazala je u uvodu autorica Ljubica Nedić.

„Knjiga „Ispod naših zvona“ je svojevrsni teološki priručnik ili zvono koje zvoni svima nama. Povijest njezine Posavine i vjera u Boga je ono što najdublje određuje autoričin identitet. Na početku je čitateljima najprije vješto servirala mrvice sa stola života i djelovanja posavskih iliraca, fra Martina Nedića i fra Ilije Starčevića, zatim piše o franjevcima ili poznatim ujacima, pa školskim sestrama franjevkama koje su u Posavinu došle iz Maribora. Jedno poglavlje knjige autorica je posvetila hodočašćima u župi Tolisa, od Raščice preko Matića, Kostrča, Ugljare, Donje Mahale i Tolise. Crtice o svecima, zaštitnicima sela župe Tolisa završavaju molitvom svakom pojedinom svecu, svojevrsnim apelom nama čitateljima da nasljedujemo svece u njihovu nasljedovanju Isusa Krista, Svoje djelo zaključuje tekstovima o temeljima crkve – Sakramentima i ti su tekstovi intonirani apelativno“, naveo je recenzent doc.dr.sc. Krešimir Šimić.

Svoju prvu knjigu Ljubica Nedić je započela riječima „Zapisano ostaje, što nije nestaje“, a osim spomenutih tekstova autorica je napisala još nekolicinu koji se tematski izdvajaju, ali ih nekako poput crvene niti, povezuje Posavina. Primjerice, kada polazi od bunara u crkvenom dvorištu, Ljubica sve povezuje s aktualnim iseljavanje iz Posavine i završava izrekom „Novi bunar kopaj, a u stari ne pljuj!“

„Knjiga je nastala kao jedna Božja iskra koju sam pustila da se razvije u plamen i nastane jedan knjižuljak koji mi je donio posebno iskustvo. Budući je Papa Franjo ovu godinu proglasio milosrdnom, ja sam to vidjela kao dobar znak i to je njegovo djelo. Knjiga šalje poruku, kome zvono zvoni i što mi to ostavljamo drugima- tradiciju, tragediju ili vjeru u Boga!. Ja sam uvijek pozitiva, tako da vjerujem u ono što mi je ugradila moja obitelj, a to je vjera u Boga“, kazala je među ostalim autorica knjige Ljubica Nedić i dodala, „naziv knjige je došao kao inspiracija jedne večeri ispod naših zvona, od trodnevnica za Veliku Gospu, preko svakodnevnih događanja u župi u kojim smo sudjelovali svatko na svoj način, sami ili sa svojom djecom“.

Biranim riječima sve prisutne je pozdravila je dr.sc. Vesnica Mlinarević prodekanica na fakultetu za odgojne obrazovne znanosti u Osijeku i među ostalim istaknula: „Nije slučajno da je u godini milosrđa nastala ova knjiga, jer ona je knjiga identiteta Posavine, Tolise i ove župe. U knjizi je autorica spojila kulturu, tradiciju i identitet naroda koji se stvara ispod zvona toliške crkve“.

U ime franjevačkog samostana Tolisa o knjizi je pohvalne riječi izrekao domaćin promocije gvardijan fra Marijan Živković naglasivši: „Nama naši zvonici puno znače. Mi posavljaci kad negdje odlazimo, okrećemo pogled prema zvonicima, a kad se vraćamo nazad u Posavinu, najprije njih pogledom tražimo, jer su dominantni u našoj posavskoj ravnici. Ispod ovih zvona odvija se naš život, nekad lakši, nekad teži!“

Svoj udjel promociji pjesmom su dale malene Marta i Marija, autoričine kćerke koje pjevaju u osječkim „Zumbićima“, te članice ansambla „Brevis“ iz Osijeka. Nakon promocije svi prisutni su ponijeli kući prigodne darove, citate iz knjige upakirane sa slatkim bombonama.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password