Priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske u vezi Koronavirusa

Slijedom aktivnosti koje je Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje već proveo na prevenciji novel Coronavirus pneumonia-e/infekcije/COVID-19 za područje Županije Posavske, ovim aktom se dostavlja novo priopćenje za građane ŽP, ali sa fokusom na prethodno dostavljene preporuke.
Sukladno naredbi kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, svi državljani BiH i strani državljani sa stalnim ili privremenim prebivalištem u BiH, pri povratku sa ugroženih područja (trenutno su to: NR Kina, Južna Koreja, Iran, Italija), a koji su bez simptoma, moraju biti stavljeni u kućnu ‘’samoizolaciju’’ u trajanju od 14 dana, te su u koordinaciji sa zdravstvenim ustanovama dužni javljati se svaki telefonskim putem liječniku/zdravstvenoj ustanovi, navodeći da li su imali povišenu tjelesnu temperaturu, otežano disanje, kašalj, umor, slabost. Svim ovakvim osobama se daje letak s uputama o mjerama koje trebaju provoditi.
Svim navedenim građanima koji pri povratku u BiH imaju simptome bolesti i povijest boravka u ugroženim područjima, određuju se također mjere kućne ‘’samoizolacije’’, ili izolacija u izolatoriju ili izolacija u ŽB Orašje ili se transportiraju na kliniku za infektivne bolesti, što sve ovisi o kliničkom stanju oboljele osobe. Izolacija traje u ovom slučaju do izlječenja.
Svim osobama koje su imale blizak kontakt s sumnjivim/ vjerojatnim/ potvrđenim slučajem COVID-19 određuju se također mjere kućne ‘’samoizolacije’’ u trajanju od 14 dana. Svim navedenim građanima se izdaje rješenje graničnog/županijskog/općinskog sanitarnog inspektora o mjerama nadzora u trajanju od 14 dana i rješenje o prestanku nadzora nakon isteka roka od 14 dana ukoliko ne razviju simptome bolesti.
Građani trebaju biti odgovorni, te u slučaju posjeta zdravstvenim ustanovama zbog sumnje na COVID-19, svoj dolazak trebaju prethodno najaviti telefonom, koristiti zaštitne maske, izbjegavati blizak kontakt sa drugim osobama, pojačano provoditi mjere opće i osobne higijene, a osobito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom. Građani trebaju biti odgovorni, te izbjegavati nepotrebne posjete ambulantama, izbjegavati sve skupove, boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi, izbjegavati kontakt sa bolesnim osobama, održavati sigurnu socijalnu distancu od cca. 1,5 m, izbjegavati nepotrebno rukovanje, te provoditi sve one mjere koje su se više puta ponavljale.
U nastavku se dostavljaju kontakt telefoni zdravstvenih ustanova, na koje građani koji su prethodno navedeni, mogu kontaktirati zdravstvene ustanove. Molimo građane da ne traže od zdravstvenih djelatnika opće informacije o COVID-19, već se ovi brojevi odnose za postupanja kako je prethodno navedeno.
Dom zdravlja Orašje: 031-744-030, Dom zdravlja Odžak: 031-761-048, Dom zdravlja Domaljevac-Šamac: 031-791-054, Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje: 031-714-608

Liječnik prim. dr. med. Goran Pavić,
specijalist epidemiolog, županijski EPI koordinator

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password