Priopćenje Zavoda za javno zdravstvo ŽP vezano za pojavu groznice Zapadnog Nila

Zavod za javno zdravstvo ŽP Orašje oglasio se priopćenjem za javnost vezano za pojavu i širenje bolesti groznice Zapadnog Nila, u kojem su pozvali građane da ne podliježu panici i ne šire paniku jer razlozi za to, kako navode, ne postoje. Groznica Zapadnog Nila ne predstavlja bolest visokoga rizika za opću populaciju, ali je ipak bolest visokoga rizika za stariju populaciju i osobe koje imaju neka druga prateća teška kronična oboljenja. Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, na području Europe  do 30. kolovoza o.g. registrirano je 710 laboratorijskih potvrđenih slučajeva groznice Zapadnog Nila,, sa 63 smrtna slučaja. Trenutačno nisu dostupni podaci za broj oboljelih u F BiH, a prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u tom su entiteti potvrđena dva slučaja. Bolest se javlja obično u razdoblju srpanj- listopad, a najizraženija je u kolovozu i rujnu i prenosi se s ptica na ljude, ubodom zaraženog komarca. U pravilu se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. U 20 posto slučajeva oboljenja razvijaju se simptomi slični influenza-i: groznica, glavobolja, povraćanje, otok limfnih čvorova, osip, a u manje od 1 posto slučajeva oboljenja dolazi do zahvaćanja centralnog nervnog sustava te pojave encephalitisa, meningitisa, ukočenosti vrata, konfuzija te napadaja sličnih epilepsiji. Ne postoji cjepivo za navedenu bolest, niti specifičan lijek. Blaži slučajevi oboljenja se tretiraju simptomatskom terapijom, a teži se obvezno hospitaliziraju na klinikama za infektivne bolesti. Pacijenti koji imaju navedene simptome i znakove trebaju se javiti svom liječniku. Na području ŽP se ne mogu provoditi visoko sofisticirane tehnike dijagnostike, napominju u Zavodu za javno zdravstvo ŽP. U ŽP je tijekom ljeta provedena mjera sustavne dezinsekcije čime je drastično smanjena populacija komaraca. Za iduću godinu planira se također ova mjera i to kao rani larvicidni i kasni adulticidni tretman. U Zavodu za javno zdravstvo ŽP ističu kako građani trebaju provoditi opće mjere osobne zaštite:

-urediti dvorišta i okućnice da se spriječi razvoj i opstanak komaraca, a osobito trebaju ukloniti sve predmete u kojima se može nakupljati voda,

-isušiti stajaće vode ako je to moguće,

– koristiti mrežice na prozorima protiv komaraca,

– koristiti repelente i odgovarajuću odjeću te

– izbjegavati područja gdje ima ptica i komaraca.

Sezona komaraca je pri kraju, no u slučaju potrebe mogu se lokalno provesti dodatne mjere sustavne dezinsekcije ovisno u brojnim činiteljima, ističu u priopćenju za javnost iz  Zavoda za javno zdravstvo ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password