Prigodnim sadržajima danas obilježen 23.listopada Dan općine Orašje

Danas je svečano proslavljen Dan općine Orašje, 23. listopada, datum iz Domovinskoga rata kada su 1992.godine, hrabri branitelji iz postrojbi 106. brigade HVO Orašje u herojskoj borbi oslobodili okupirane Vidovice, a dva dana kasnije i susjedne Kopanice. Oslobađanjem te dvije mjesne zajednice, zaokružen je sadašnji teritorij općine Orašje, te je Odlukom OV Orašje 23. listopad određen za Dan općine. Središnji sadržaji obilježavanja bili su u znaku prisjećanja i pijeteta prema poginulim vitezovima Posavine koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu građana općine Orašje. –„Nakon gotovo šestomjesečne okupacije, hrvatski branitelji oslobodili su Vidovice i to je jedan od najvažnijih datuma u povijesti ovog mjesta i ove župe. Da nije bilo branitelja i njihove žrtve, nas danas ovdje ne bi bilo“, istaknuo je vlč. Josip Senjak na početku svete mise koja je služena u crkvi sv. Vida u Vidovicama.
Svetoj misi prethodila je molitva krunice i opijelo za sve stradalnike kraj Spomen obilježja u Vidovicama na kojem su upisana imena 49 poginulih branitelja i civila. S posebnim pijetetom, prisutni su se prisjetili svih poginulih, nestalih i umrlih branitelja, a u sjećanje na njih, u prisutnosti članova obitelji stradalih i brojnih mještana Vidovica, Kopanica i Jenjića, zatim branitelja i ratnih zapovjednika, vijence su položili i svijeće upalili predstavnici braniteljskih udruga, mjesnih zajednica, predstavnici općine Orašje, Skupštine i Vlade ŽP, vojske i policije, te gosti iz RH. Ponosno stajajući u tišini pokraj spomenika u Vidovicama, među braniteljima su oživjela sjećanja na strahote iz tog perioda, te junačku borbu i veliku pobjedu oslobađanja istočnog dijela općine Orašje.
Iz Vidovica, program obilježavanja Dana Općine nastavljen je u Orašju, polaganjem vijenaca na oba Spomen obilježja u gradskom parku, a potom je u kino dvorani održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Orašje. Uz općinske vijećnike, pripadnike braniteljskih udruga i brojne građane, sjednici su nazočili dužnosnici FBiH i BiH, Županije Posavske i njezinih općina, te gosti iz RH. Prijatelji Orašja stigli su u grad na Savi kako bi još jednom odali priznanje i zahvalili posavskim herojima na velikoj žrtvi, te uveličali svečanost proslave Dana općine. Uz ostale bili su federalni ministar pravde Mato Jozić, tajnik u federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić, Zastupnici u Skupštini ŽP s predsjednikom Blažom Župarićem, brojni ministri u Vladi ŽP, konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH Anto Domić, predsjednik OV Domaljevac Šamac Luka Lucić, zamjenik zapovjednika 3.pj. bojne 6.pj.brigade OS BiH bojnik Zvonko Oršolić, predstavnici katoličke crkve, OESS-a, UNDP-a, NERDE, Švicarskog CK i ostalih međunarodnih organizacija u BiH, te iz RH, predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Krešimir Markić, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, predsjednikm Gradskog vijeća grada Lipika Mladen Dolić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i predstavnik Grada Županje Kruno Šarić.

Svečanu sjednicu OV Orašje otvorio je predsjednik OV-a Mario Oršolić, a prije toga minutom šutnje iskazano je poštovanje poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, koji su svojom hrabrošću i domoljubljem branili i obranili svoju rodnu grudu. –„Ne zaboraviti je naša trajna obveza i dužnost, te ih se posebno sjetiti u ovakvim trenucima“, poručio je predsjednik Oršolić i dodao kako je čast biti vijećnikom i dijelom ove sredine koja je u BiH dala prvu pučku školu, prvu zemljoradničku zadrugu, sagradila najveću crkvu, dala prvog Ilira Bosne, sačuvala i ostavila nam u naslijeđe bogatu kulturnu baštinu.
Čestitku svim građanima općine Orašje uputio je načelnik Stanko Vincetić, a u svojem obraćanju istaknuo brojne povijesne činjenice koje ovu sredinu stavljaju na prvo mjesto. Izdvojio je i pojedine realizirane projekte od životnog značaja, koji su vidljivi u razvoju ove sredine. Spomenuo je brojne investicije, među ostalim u izgradnju kanalizacije, hladnjaču za voće i povrće, pješačko-biciklističkih staza, ulaganja u asfaltnu infrastrukturu, te izgradnju i do godine stavljanje u funkciju mrtvačnice na gradskom groblju u Orašju. –„U izradi je glavni projekt saniranja deponije Dusine, izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja otpada u vrijednosti 50.000 KM, zatim pročistač pitke vode i izdizanje Savskog nasipa, kojim želimo osigurati stabilan život na ovom prostoru“, kazao je načelnik Vincetić i dodao, -„Moramo ubrzati aktivnosti na polju gospodarstva kako bi osigurali egzistenciju mladim ljudima da ostanu i svoju budućnost grade u Posavini Nema napretka bez investicija, potpore poduzetnicima i gradnje i na tome ćemo raditi u budućnosti u cilju unaprjeđenja života ove lokalne zajednice“, poručio je, uz ostalo, načelnik Stanko Vincetić.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić uputio je čestitku svim građanima općine i naglasio kako je Vlada opredijeljena da podrži sve projekte koji se tiču unaprjeđenja kvalitete života na području općine, u dijelu vodovoda, kanalizacije, modernizacije lokalnih i regionalnih cesta. –„Modernizacijom sustava zdravstvene i socijalne zaštite i obrazovanja, želimo podići ukupnu kvalitetu života. Pozivam općinu da skupa s našim uredom gospodarstva kreiramo i apliciramo kvalitetne projekte i programe, prvenstveno EU sredstvima kako bi smo radili i velike infrastrukturne zahvate na području ove općine na unaprjeđenju gospodarstva i poljoprivrede i podigli standard života na višu razinu kako bi mladi ljudi vidjeli ovdje svoju perspektivu“, naglasio je Topić.
Čestitku je uputio i Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice, s kojom Općina Orašje ima 10-godišnju prijateljsku suradnju i zajedničke projekte. –„Kroz redovite dolaske svjedoci smo pozitivnih promjena u općini koja se razvija u pozitivnom pravcu i da postoji jasna vizija njenog razvoja“, naglasio je Bilandžija. Mijo Matanović zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH čestitao je rođendan svim žiteljima općine i poželio još brži razvoj i više ulaganja u ovu sredinu.

Na kraju svečane sjednice predsjednik OV Mario Oršolić i načelnik Stanko Vincetić uručili su ovogodišnja Javna priznanja Općine Orašje. Zlatnu plaketu šahistici Ivani Mikić iz Vidovica, zbog zasluga i doprinosa u oblasti sporta i zahvalnice Samri Šakanović Prgić, za nesebično volontiranje, humano postupanja i sudjelovanja u projektima za pomoć ugroženim kategorijama građana i vlč. Josipu Kneževiću za nesebičan doprinos u poboljšanju uvjeta života stanovnika slanjem donacija i humanitarne pomoći tijekom rata, poplava, a i nakon toga. U zajedničkom obraćanju, u ime dobitnika javnih priznanja, vlč. Knežević poručio je kako su svi svojim snagama, znanjem i srcem radili za bližnje, za ljude i to je ključ za bolju budućnost. – „Dobro je činiti dobro“, ustvrdio je velečasni Knežević čije srce, kako je rekao, 30.godina tuče za ovu našu grudu za koju su ginuli i naši branitelji. Glazbeni dio svečane sjednice OV-a upotpunile su učenice Osnovne glazbene škole Orašje Maja Kobaš i Ivona Dominković.

U ime Ministarstva branitelja ŽP čestitku za Dan Općine Orašje uputio je ministar Marijan Kopić. -„Dužnost nam je prenositi istinu o Domovinskom ratu svim generacijama koje dolaze. Akcija oslobađanja Vidovica i Kopanica bila je samo jedan od primjera kako je funkcionirala obrana Oraške Posavine. Složnost svih pripadnika postrojbi HVO-a s ovog područja u nastojanju da vratimo svoje, bila je naša vodilja. Dragovoljci iz svih sela sačinili su postrojbu koja će na današnji dan ući u Vidovice i pokazati da je hrabro srce i borba za svoje, nezaustavljivo“, stoji uz ostalo u čestitki ministra Kopića. .
Obilježavanje programa u Vidovicama, uz Općinu Orašje, organizirala je i UDiVDR-a „23. listopad“ Vidovice. Uz polaganje vijenaca, udruga je nakon svete mise upriličila i svečani domjenak u mjesnom Domu kulture za goste i uzvanike, a organiziran je i malonogometni turnir. Program je u Vidovicama okončan svečanim ručkom i druženjem uz glazbu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password