Press konferencija MUP-a ŽP o sigurnosti u ŽP u protekloj godini

Ukupnu sigurnost u ŽP u protekloj godini, Kolegij Uprave policije MUP-a ŽP ocijenio je zadovoljavajućom s tendencijom ka stabilnoj, jer svi pokazatelji ukazuju na trend podizanja kvalitete i kvantitete rada, rečeno je na press konferenciji Uprave policije MUP-a ŽP u Orašju na kojoj su pred novinare izašli policijski komesar UP MUP-a ŽP Marijan Mikić i glasnogovornik UP MUP-a ŽP Josip Dominković.

Ocjena stanja sigurnosti izvedena je na osnovu pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, sigurnosti javnog prometa, te narušavanja javnoga reda i mira, gdje je u svim oblastima zabilježeno smanjenje broja evidentiranih djela. –Imamo smanjeni broj kaznenih djela u odnosu na 2015.godinu, povećana je razriješenost kaznenih djela i nismo imali posebnih oblika organiziranog kriminala. Čak smo imali smanjenje broja kaznenih djela otuđenje motornih vozila, svega tri, od kojih su dva razriješena i vozila su vraćena vlasnicima, istaknuo je policijski komesar UP MUP-a ŽP Marijan Mikić, te naglasio kako policija, unatoč najmanjim primanjima u zemlji, kvalitetno i dobro odrađuje svoj posao, rekavši da je PŽ jedna od rijetkih županija gdje se u segmentu sigurnosti bilježi smanjenje broja kaznenih djela i prekršaja u odnosu na druga područja.

Iznoseći podatke Mikić je naveo smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na 2015.godinu, sa 265, na 238 nezgoda. Četiri osobe smrtno su stradale, od kojih su 3 motociklista i 1 biciklist, a najčešći uzroci nezgoda su velika brzina i alkohol.  Značajan je za istraživanje i analizu podatak da je u protekloj godini bilo čak 7 samoubojstava, od toga 5 vješanjem, pretežito starijih bolesnih osoba između 60 i 80 godina. Mikić je naglasio da u 2016.godini nije bilo masovnih narušavanja javnog reda i mira. Tijekom konferencije predstavnici MUP-a ŽP iznijeli su očekivanja da će novi Zakon donijeti poboljšanje stanja u prometu. Isto tako istaknuli su probleme sankcioniranja vozača i sankcije o nepoštivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao i potrebu uvođenja video nadzora u gradu i još jednog pokretnog radara.

Glasnogovornik UP MUP-a ŽP Josip Dominković je pohvalio i odnos s Vladom ŽP koji će se, izrazio je nadu, i dalje razvijati u dobrom smjeru. –Vlada ŽP je pokazala da ima sluha prema policiji i tijekom 2016.godine podigla razinu naših primanja, u dva navrata po 5% i u tim uvjetima smo još uvijek najslabije plaćeni policijski službenici u Federaciji, odnosno BiH, navodi Dominković. Dolaskom nove Vlade ŽP, opremljenost policije je poboljšana. Sukladno mogućnostima, kazali su predstavnici MUP-a ŽP, Vlada vrši određene napore i u protekloj godini je osigurala 5 službenih policijskih vozila.. Nakon osam godina popuna ljudstvom je nužno i djelomično obnovljena i trenutno imaju 10 policajaca sa završenom Akademijom na probnom radu i vjeruju da će zadovoljiti i ostati u radnom odnosu. Prosječna starost policijskih službenika je oko 42,5 godina, po čemu ova PU  spada u skupinu starijih.

Tijekom konferencije, za koju je vladalo veliko zanimanje novinara, komesar Mikić osvrnuo se i na nedavno događanje u Orašju, tijekom napada na trojicu mladića koji su zadobili ozljede opasne po život. -Želim pohvaliti policijske službenike MUP-a ŽP koji su zajedničkim radom s pripadnicima MUP-a RS ovaj slučaj razriješili u roku od 48 sati. U konačnici, motiv za ovu tuču je bezazlen, izlazak sa parking prostora. Niti je to vjerska, nacionalna i bilo koja netrpeljivost, jer mladići se uopće nisu poznavali prije tog incidenta, istaknuo je komesar Mikić i kazao da je povećan broj preventivnih i represivnih mjera od strane policije, čime je smanjen broj narušavanja javnog reda. Također, od policije je kaže, krenula inicijativa da se preispita odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i kazni za nepoštivanje propisanog radnog vremena. Komesar Marijan Mikić je na kraju konferencije pohvalio izuzetno dobru i korektnu suradnju sa susjednim policijskim agencijama koja je potvrđena dobrim rezultatima rada. Najčešće kaže, surađuju s policijom Brčko Distrikta, Tuzlanske županije i s policijskim agencijama u RS, naročito CJS Doboj, s kojim su lani sudjelovali u nekoliko zajedničkih akcija koje su rezultirale razrješenjem kaznenih djela krađe vozila.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password