Predsjednica RH dvodnevni boravak u BiH završila posjetom Derventi

Posjetom Derventi, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović okončala je svoj dvodnevni posjet BiH. Iako je bilo najavljeno kako se posjet Derventi, Tuzli i Orašju odgađa za ožujak, sinoć je predsjednica ipak boravila u ovoj posavskoj općini. Na poziv dopredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića u Derventi je posjetila “Napretkov dom” gdje su je dočekali i pozdravili Hrvati koji su se vratili na područje te općine. „Hrvatska želi mir, budućnost i harmoniju odnosa između svih građana i da je BiH “druga domovina hrvatskog naroda“. Zalagat ću se da Hrvatska više ulaže u Hrvate u BiH i sve sugrađane jer su konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda okosnica BiH. U mom političkom programu važno mjesto zauzima borba za ravnopravnost Hrvata u čitavoj BiH, kao i u Republici Srpskoj, a i ovaj posjet je simboličan dokaz te borbe”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Prema riječima Josipa Jerkovića predsjednica Kitarović želi dati potporu konstitutivnosti Hrvata na teritoriji BiH. “Rekao sam predsjednici da se uvijek može poboljšati položaj Hrvata u cijeloj BiH i Republici Srpskoj. Uskoro se nadamo odlasku kod predsjednice, kako bi je dodatno upoznali s problemima i prijedlogom njihovog rješavanja, prije nego što ona ponovo dođe u posjetu Posavini”, istakao je Jerković.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mirko Filipović zahvalio je predsjednici za dosadašnju pomoć, istaknuvši pri tom probleme s kojima se suočavaju Hrvati na prostoru Posavine i Dervente, ali i ono što je urađeno do sada po pitanju obnove i povratka. Posjetu predsjednice Grabar Kitarović Derventi nazočni su bili i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš, veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan del Vechio, konzul Hrvatske u Banjaluci Zlatko Kramarić i drugi dužnosnici.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password