Potpisan Protokol o suradnji za podršku, brigu  i pomoć teško oboljelim pacijentima

  • Potpisan Protokol o suradnji za podršku, brigu  i pomoć teško oboljelim pacijentima
  • Potpisan Protokol o suradnji za podršku, brigu  i pomoć teško oboljelim pacijentima

U prostorijama Doma zdravlja Orašje danas je potpisan Protokol o međusobnoj partnerskoj suradnji za podršku, brigu  i pomoć  pacijentima koji boluju od teških bolesti i pomoć njihovim obiteljima na području općine Orašje. U Protokolu je navedeno kako se ugovorne strane obavezuju da će sukladno svojim mogućnostima i raspoloživim resursima međusobno surađivati, pružati pomoć i podršku pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti i njihovim obiteljima. Uz to se obvezuju da će svaka imenovati osobu zaduženu za komunikaciju i koordinaciju s ostalim potpisnicima ovog Protokola s ciljem provođenja aktivnosti i brige za ove pacijente i njihove obitelji.

Općina Orašje se ovim protokolom obvezuje da će koordinirati i povremeno organizirati sastanke sa svim partnerima potpisnicima Protokola,  s ciljem što boljeg funkcioniranja i održivosti mreže partnera. –„Za mene uspjeh predstavlja što je problem prepoznalo svih osam institucija. Ostaje nam ustrajati na ovome, a kako je kapacitet partnera jako velik, smatram da je ovo puno dugoročnija priča koja će doprinijeti proširenju mreže partnera“, naglasio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

Protokol je potpisan na razdoblje od 12 mjeseci i stupio je na snagu danom potpisivanja.  Ovjerili su ga predstavnici osam relevantnih  općinskih i županijskih institucija općine Orašje: Ministarstvo zdravstva, rada, i socijalne politike ŽP, Općina Orašje, Zavod zdravstvenog osiguranja ŽP, JU Dom zdravlja Orašje, Centar za socijalni rad Orašje, Crveni križ Orašje, Merhamet Orašje i PZU Poliklinika Sunce Orašje. Dom zdravlja Orašje, Fondacija FAMI i Sveučilišna bolnica u Ženevi, uz Crveni križ Orašje, pokrenuli su ovu inicijativu koja će koncem lipnja krenuti u realizaciju.

Kako će sve izgleda u praksi pojasnila je koordinatorica za projekte Doma zdravlja Orašje dipl. med. sestra Tajiba Nurkić i naglasila da je projekt  pokrenut kako bi se vidjelo na koji način  pomoći pacijentima koji boluju od teških bolesti, a uz to su i socijalno ugroženi  i teško dolaze do lijekova i institucija. –„Najprije smo pokrenuli istraživanje na terenu i proveli svojevrsnu anketu u našim selima kroz razgovor sa 30-tak pacijenata kako bi došli do saznanja o vrstama potreba. Formirali smo partnersku mrežu na razini  općine Orašje kako bi pomogli pacijentima koji se nađu u teškoj situaciji bolesti. Projekt koji slijedi ide u smjeru formiranja patronažne djelatnost ili sestrinstva u zajednici“, kazala je Taiba Nurkić. -„Neobično je važna pomoć volontera, jer to su nepokretne osobe koje ne mogu  otići po hranu i lijekove, naložiti vatru, pa čak niti sami jesti. Zato je bitna uvezanost u mreži solidarnosti i pomoći svakom pacijentu. Imamo također i potporu vjerskih institucija koji su duhovna potpora ovakvim aktivnostima, pojašnjava Emira Dropić, iz Fondacije Fami koja je aktivan sudionik i pokretač projekta.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password