Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u ŽP, sutra sastanak u Vladi ŽP

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH jutros u 07,00 sati stupio je u generalni štrajk. I u ŽP, u bolnici i domovima zdravlja, doktori medicine i stomatolozi od jutros su u štrajku, a  generalni štrajk za sve djelatnike u zdravstvu u ŽP, iz Nezavisnog sindikata zdravstva ŽP, najavili su za sutra 7. studenog.

Kako navode u Savezu Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji je i organizator današnjega štrajka, poštovane su sve procedure oko njegove organizacije, štrajk je zakonit i provodit će se do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na razini F BiH, kao i na županijskim razinama, pa tako i Kolektivnog ugovora za ŽP. U sindikatu ističu kako su primorani na ove radikalne mjere, jer se pregovori oko toga vode već skoro godinu dana, „Štrajk nije naša želja i molimo pacijente za razumijevanje i podršku, a  kolege u zdravstvu na istrajnost u zajedničkim ciljevima. Apeliramo na Ministarstvo zdravstva ŽP da konačno uđe u pregovore i pokušamo dogovoriti kolektivni .ugovor na obostrano zadovoljstvo“, kazao je dr Branislav Milić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije žp i član UO federalnog Saveza strukovnog sindikata.  S ravnateljima ustanova potpisani su sporazumi o radu za vrijeme štrajka, sva hitna akutna stanja propisana sporazumom bit će zbrinuta, a ostali slučajevi će se dogovarati sa štrajkačkim odborom i trijažnim timovima.  Ambulante obiteljske medicine također rade po potpisanom sporazumu, ističu u sindikatu.

Dr Milić naglašava kako ovo nije borba za plaće, nego za dostojanstvo liječnika jer su, kako kaže, dospjeli u društvo gdje njihova praksa nije adekvatno cijenjena. Podsjetio je da su krajem osmog mjeseca održali sastanak s predstavnicima ministarstva na kojem je bilo pozitivnih naznaka da će se razriješiti ova situacija, međutim došlo je do odgađanja.  Jutros je Sindikat dobio poziv od Ministarstva zdravstva ŽP da dođu na sjednicu sutra u 14 sati na kojoj će se nastaviti pregovori oko kolektivnog ugovora.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password