Otvorene mogućnosti za suradnju PZ “Posavina plod” Orašje i kompanije Konzum BiH

Kako bi prezentirali svoje potencijale i optimalne uvjete za voćarsku i povrtlarsku proizvodnju, predstavnici poljoprivredne zadruge Posavina plod Orašje ugostili su odgovorne ljude iz kompanije Konzum BiH s namjerom da pokušaju dogovoriti suradnju oko plasmana svojih proizvoda na tržište preko trgovina Konzuma. Pod sloganom „Kupujmo domaće, jer domaće se voli jače“, Konzum BiH pokrenuo je inicijativu koja ima za cilj dugoročno pružati podršku domaćim proizvođačima kako bi se umanjile negativne posljedice pandemije koronavirusa. Predstavnici Konzuma stigli su u Orašje u vrlo jakom sastavu, s ljudima koji izravno rade na planiranju i otkupu voća i povrća. Željko Bradarić rukovoditelj Službe nabave voća i povrća u Konzumu naglašava kako su na poziv domaćina u Orašje došli s krajnje ozbiljnim namjerama da ostvare dugoročnu suradnju s poljoprivrednom zadrugom Posavina plod Orašje. –„Cilj je dodatno ojačati suradnju s postojećim poljoprivrednim proizvođačima, te uključiti nove iz svih krajeva naše zemlje. Na području BiH planiramo otkupiti barem 10.000 tona voća i povrća, a s ovog područja konkretno smo zainteresirani za paradajz i papriku. Posjetili smo nekoliko plastenika i voćnjaka i uvjerili se kako ljudi ovdje imaju idealne uvjete za dosta kvalitetnu proizvodnju voća i povrća“, naglasio je Bradarić.

Domaćini su potvrdili svoju i ozbiljnost lokalne zajednice, pa je upriličen i posjet predsjedniku Vlade ŽP Đuri Topiću koji je razgovore ocijenio vrlo korisnim. Marijan Oršolić direktor poljoprivredne zadruge Posavina plod Orašje ističe kako su posjet predstavnika Konzuma željeli maksimalno iskoristiti, pa je u razgovorima sudjelovao i Mato Brkić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP koji je podržao ovu ideju.Ministar Brkić je istaknuo kako je na području ŽP u okviru Programa novčanih potpora za 2020.godinu, prijavljena proizvodnja povrća u plastenicima i na otvorenom polju. –”U plastenicima je prijavljena proizvodnja na površini od oko 17,3 ha. U strukturi dominira proizvodnja rajčice na oko 80% površina ili 13,84 ha, krastavaca 2,595 ha i paprike 0,865 ha. Kad je u pitanju proizvodnja povrća na otvorenom, prijavljena je proizvodnja paprike na površini 5,3 ha”, kazao je ministar Brkić i naglasio kako će ministarstvo pružiti svu potrebnu pomoć kad je u pitanju ostvarenje suradnje između PZ „Posavina plod“ i kompanije Konzum BiH.

Krajnje ozbiljan pristup dogovorima , predstavnici poljoprivredne zadruge upotpunili su tako što su s predstavnicima Konzuma posjetili poljoprivredne proizvođače kako bi upoznali goste s potencijalima i kapacitetima s kojim raspolažu. Uvjereni su kako će ovu priču konkretizirati i doći do pozitivnih zaključaka u cilju suradnje s Konzumom. Oršolić ističe da su se u prvom redu obje strane bazirale na povrće i naglašava kako su predstavnici Konzuma pokazali zanimanje i za otkup voća, ali to je naredni korak koji će sačekati neko vrijeme. Dio ove zanimljive priče je i nova hladnjača za voće i povrće, a posjetom i upoznavanjem s njenim kapacitetima, gosti su na licu mjesta spoznali ozbiljnost Zadruge u ovom poslu. –„Ovdje ćemo prikupljati proizvode od poljoprivrednika, pakirati i urediti po adekvatnim uvjetima koje zahtijeva Konzum. Dogovorili smo naredni susret za desetak dana kako bi usporedili njihovu ponudu s našim uvjetima i na koncu sklopili ugovor o suradnji. Već u drugoj polovini lipnja planiramo prvu distribuciju naših proizvoda prema Konzumu“, s optimizmom je poručio Marijan Oršolić, direktor poljoprivredne zadruge Posavina plod Orašje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password