Otvorena manifestacija “Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine”

Manifestacija „21. Dani europskog nasljeđa“, u organizaciji  Federalnog ministarstva kulture i sporta, ove godine se održava u Orašju, u Posavini, od 25. do 26. listopada pod imenom „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“. Cilj manifestacije je, istaknuto je prigodom otvorenja, upoznavanje društva sa značenjem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa Posavine.

Manifestaciju je otvorila ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović i pri tom zahvalila ministru Pejiću, predsjedniku OV Orašje Mariu Oršoliću  i načelnicima općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac koji su svesrdno prihvatili i pomogli da Posavina bude domaćin ovogodišnje manifestacije. –Vjerujem kako će mo ovom manifestacijom pokazati široj javnosti bogato kulturno naslijeđe naših predaka, kulturnu riznicu, tradiciju i ljepotu prirode Bos. Posavine koja je bogata kulturno povijesnom baštinom, značajno obogaćena povijesnim susretima raznih nacionalnih kultura. Istina, moramo još puno toga raditi kako bi naše materijalno i nematerijalno blago sačuvali i valorizirali u svim segmentima, naglasila je ministrica Zora Dujmović.

Dobrodošlicu brojnim gostima poželio je koordinator ove manifestacije Mario Oršolić, predsjednik OV Orašje. –Mi u Posavini smo ponosni na svoje kulturno naslijeđe i ova manifestacija će biti poticaj kako bi još više radili na očuvanju, razvijanju, promicanju i prezentaciji naše kulturne baštine, kazao je među ostalim Oršolić.

U sklopu manifestacije tradicionalno se organizira edukativni program “Mladi i nasljeđe – Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu” u kojem sudjeluju učenici iz 135 osnovnih i srednjih škola u FBiH s više od 1100 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova. Program je važan jer potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno povijesno naslijeđe BiH. Brigu o učeničkim radovima iz Posavine vodi županijsko ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa na čijem je čelu ministar Mario Pejić. -Danas nekako svi vidimo što nemamo, ali trebali bi se osvrnuti i vidjeti što imamo i u svemu više uživati. Upravo će ova manifestracija poslužiti da pogledamo što imamo, što su nam naši preci ostavili i čega smo baštinici. Koliko bogatstvo leži u kulturnom stvaralaštvu našega kraja, naših naroda i naše Domovine, uvjeren sam da je mnogo više onoga što nas spaja i čini dijelom velike europske obitelji, poručio je ministar Mario Pejić. Nakon svečanog otvorenja uslijedio je obilazak kulturnih i prirodnih znamenitosti s gostima.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password