OŠ A.G. Matoša Vidovice pobjednik 20. županijskog natjecanja iz CIVITAS-a

Učenici OŠ Antuna Gustava Matoša Vidovice, članovi sekcije Civitas, još su se jednom pokazali kao vrsni poznavatelji  problema u svojoj lokalnoj zajednici i ponovno potvrdili prvo mjesto na županijskom natjecanju iz Civitasa, koje je ove godine imalo svoje jubilarno 20. izdanje.  S temom „Učenici od 15 godina nemaju pravo na markicu za besplatno zdravstveno osiguranje“, koju su intenzivno pripremali gotovo osam mjeseci, učenici iz Vidovica su ocjenom stručnog žirija imali najuspješnije pripremljenu i obrađenu temu, za koju vjeruju kako će i ovaj, kao i problem iz prošlogodišnje teme: Ceste spasa Orašje- Draganovci-Vidovice, uspješno riješiti u praksi. Za to su, kaže voditelj sekcije Civitas-a Antonio Bijelić, dobili obećanje u Zavodu zdravstvenog osiguranja ŽP. -„Propust je napravljen 2006.godine kada je Županija Posavka imala manji proračun i ta će se situacija popraviti, kako bi se mladi ljudi zadržali na ovome području“, kazao je Bijelić. Uvjeren je kako će se dobna granica za zdravstvenu markicu s 15. pomjeriti na 18 odnosno 26 godina što znači do kraja studiranja, o čemu se trebaju očitovati i zastupnici Skupštine ŽP. Kako su u svom istraživanju učenici dobili obećanje, ova će se tema na Skupštini naći već u svibnju.

Projekt Civitas u Županiji Posavskoj je pokrenut 1997/98,g, i njegovi rezultati su vidljivi u praksi. Pobjednička ekipa s pravom vjeruje kako će i ovaj problem biti riješen, jer su uspjeli i lani kod sanacije lokalne ceste, čiji se završetak očekuje do kraja idućega mjeseca, ali i 1999.g. kada su pokrenuli pitanje obnove Doma kulture u Vidovicama, koji je devastiran u ratu, osvojili 1. mjesto na županijskom i 2. na državnom natjecanju.  Dom je u potpunosti dobio novi izgled i upravo je ovogodišnje natjecanje održano u tim prostorijama. Sekcija Civitas OŠ A.G. Matoiša Vidovice predstavljat će ŽP na smotri Civitasa u Sarajevu idućega mjeseca, a u lipnju će ići i na petodnevni kamp u Brčko Distrikt.

Prof. Amela Maloparić, koja vodi ovu sekciju kaže kako već imaju pripremljenu temu i za iduću godinu a to je „Rekonstrukcija nasipa u Kopanicama“.  -„2014.g., kada je poplava zadesila naše područje bila je jako teška za učenike čije su kuće bile u vodi, mještani su prošli vrlo loše i smatraju da je to prioritet, jer je Sava i ove godine bila visoka i svi su bili u strahu od ponovne poplave. Ova mladež mora imati siguran teren od poplava, mora imati zdravstveno osiguranje, poljoprivreda raste i razvija se, a za ostalo i sami se moraju potruditi“, naglasila je prof. Maloparić. I učenici ostalih škola imali su vrlo zanimljive i aktualne teme, od kojih je sekcija Civitas-a OŠ  Vladimira Nazora Odžak s temom „Važnost poznavanja prve pomoći“ osvojila drugo, a OŠ Stjepana Radića Bok za temu “Nepostojanje učeničkih zadruga“ osvojila je treće mjesto. OŠ Orašje dobila je nagradu za najbolje prepoznavanje problema u zajednici, a  najbolji timski rad imali su učenici OŠ fra Ilije Starčevića iz Tolise. Za unaprjeđenje izvannastavnih aktivnosti najboljom je proglašena sekcija iz OŠ Braće Radića Domaljevac, dok su za najpraktičnije rješavanje problema izabrani učenici iz OŠ Ruđera Boškovića Donja Mahala. Natjecanje je pratio neovisni žiri, prvi puta koji nije s područja ŽP, inače  certificirani suci u projektu Građanin, Miroslav Marojević, Milosava Andrijašević i Almira Bećirović. Natjecanje je otvorila županijska koordnatorica iz Civitasa Zorica Raguž Osmanagić, koja je ujedno i proglasila najuspješnije ekipe, a u ime domaćina sudionike i goste pozdravila je ravnateljica škole Janja Župarić.

„Kroz projekt Civitas, koji u ŽP nije nastavni predmet nego se provodi kao sekcija, učenici su pokazali da su ovaj projekt shvatili vrlo ozbiljno, kroz njega razvijaju svoje građanske kompetencije, napreduju, uče vještine lobiranja i zagovaranja i na dobrom su putu da budu demokratski građani i voditelji ovoga društva. Njegova svrha i jeste uključivanje građana u lokalnu zajednicu, lobiranje i utjecanje na vlast, a učenici su inicijatori nečega što će koristiti cijeloj lokalnoj zajednici i ŽP“, ustvrdio je Marojević.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password