Oraški srednjoškolci posjetili džamiju u Orašju

Tridesetak učenika Školskog centra fra Martina Nedića, zajedno sa svojim vjeroučiteljem, posjetili su džamiju u Orašju u kojoj su imali sat vjeronauka. U džamiji ih je dočekao Salim ef. Kanlić, glavni imam u Orašju i član Odbora za međureligijsku suradnju Orašje. Salim ef. Kanlić je učenike prvo upoznao s poviješću grada Orašja, tj. poviješću dolaska muslimana iz Srbije sredinom 19. stoljeća na područje današnjeg Orašja. Zatim je govorio o gradnji džamije i njezinom unutarnjem uređenju. Glavni dio sata posvetio je vjeri i vjerskim obredima kod muslimana. Na zanimljiv način, tražeći sličnost s kršćanstvom, objasnio je učenicima kako teoretske tako i praktične stvari vezane za vjeru. Istaknuo je važnost ovakvih susreta i vjeronaučnih sati na terenu jer oni brišu predrasude i pomažu da suživot s drugima i drugačijima gledamo kao na jedno bogatstvo, mogućnost da jedni druge oplemenimo vrijednostima naših kultura i tradicija.
Na kraju je dao učenicima mogućnost da mu postave pitanja, što su učenici i iskoristili i postavili brojna pitanja vezana za običaje, molitve, umjetnost i mnoge druge stvari koje su ih zanimale. Nakon održanog sata, učenici su komentirali kako je sat bio jako zanimljiv i kako su puno toga naučili.
Jozo Jezerčić, vjeroučitelj i tajnik Odobra za međureligijsku suradnju, već deset godina organizira, jednom ili više puta u toku školske godine, sat vjeronauka u džamiji i to je postalo tako uobičajeno da to nitko ne shvaća i ne doživljava kao neku vijest ili problem, nego kao prijateljski susret onih koji se cijene i poštuju. 

facebook: Oms Orašje

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password