Opći izbori u BiH, 7.10.2018.godine.    

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju  Opći izbori na kojima pravo birati nositelje vlasti u iduće četiri godine ima 3.352.933. Na ovim izborima bira se tročlano Predsjedništvo BiH,  Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, i ZD Parlamenta Federacije BiH, predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske (RS), Narodna skupština RS i Skupštine županije/kantona u Federaciji BiH. Bira se ukupno 518 mandata, za koje se natječe ukupno 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 neovisna kandidata. Ovjerene su 804 redovne kandidacijske liste s 7.497 kandidata i 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata.

U BiH je ukupno  3.254.767  redovnih birača,  broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.306; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju osobno je 12.046; broj birača koji glasaju putem pošte je 76.729, te broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 1085.

Birački proces odvija se na 5794 biračka mjesta širom BiH, uz pomoć 314 mobilnih timova kako bi glasanje bilo omogućeno i starim, bolesnim i nepokretnim osobama. Deset biračkih mjesta formirano je i u inozemstvu. Sam proces glasanja na terenu prate 143 općinska/gradska izborna povjerenmstva, a procjenjuje se da će na biračkim mjestima biti oko 60 000 domaćih i međunarodnih promatrača. Ovogodišnji opći izbori u bIH koštat će oko osam i pol milijuna KM.

Prilikom glasanja birači moraju predočiti jedan od važećih bh. identifikacijskih dokumenata (osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola). Tajnost glasovanja je osigurana na biračkom mjestu. Građani koji ne znaju na kojem su biračkom mjestu, mogu provjeriti slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12 – poruka treba sadržavati samo JMB, a njeno slanje košta 0,10 KM+PDV. Biračima, koji su bez njihove volje prijavljeni za glasanje iz inozemstva  omogućeno je da glasaju, a birački paketi koji su se iz inozemstva vratili s njihovim imenom bit će eliminirani. Za birače s područja općine Orašje, ovo je biračko mjesto u SSŠ u Orašju.

Do sada je izlaznost slična prošlim izborima, a prema informaciji SIP-a, registrirano je nekoliko manjih incidenata i nepravilnosti.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password