Održana radionica u Orašju na temu “Rad Granične policije u zajednici”

U Orašju je održana radionica na temu „Rad Granične policije u zajednici, u sklopu projekta za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem“. Radionica je jedna u nizu aktivnosti koje GP BiH provodi u zajedničkoj suradnji sa Razvojnim programom UN koji ima za cilj sprečavanje nelegalnih tokova oružja kroz BiH i povećanje opće sigurnosti građana u BiH. Općina Orašje, predstavnici institucija, kao i nevladinih organizacija koje djeluju na ovom prostoru imali su priliku upoznati se s poslovima i nadležnostima GP BiH, kako bi u narednom periodu ostvarili što bolju međusobnu suradnju na obostranu korist. Uz predstavnike GP BiH na radionici su sudjelovali predstavnici Vlade i MUP-a ŽP i policije, zatim predstavnici mjesnih zajednica, CZ i Crvenog križa općine Orašje, te predstavnici škola, Centra za socijalni rad, LU Sava i Planinarskog društva Čičak Orašje.

Bogdan Živaljević  koji  u ime UNDP-a BiH vodi projekt za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem, naglasio je da  uz Ljubuški, Veliku Kladušu, Zvornik, Foču i Trebinje, Orašje također spada u skupinu općina koje su identificirane u BiH kao ranjive na problem krijumčarenja  oružja. Zahvalio  je ministrici financija Nadi Ćulap i čelniku MUP-a ŽP  Mehi Deliću, kao i Marijanu Mikiću komesaru PU Orašje, koji su svojim prisustvom osnažili aktivnost i doprinijeli artikuliranju značaja rada policije u zajednici u Orašju. Središnji dio radionice  bilo je predavanje  Elmedina Muratbegovića profesora na Sarajevskom fakultetu za  kriminalistiku, koji je izradio analizu kriminaliteta u ovih šest općina. -Ovaj projekt, koji traje od 19.rujna prošle, do kolovoza ove godine, financira Njemačka Vlada  i njegova vrijednost je 550.000 eura, od kojih je 226.000 izdvojeno za nabavku  5 detektora i 3 endoskopa, opreme koja se koristi za otkrivanje eksploziva i oružja, kao i narkotika. rekao je Živaljić.

–U sklopu projekta imamo deset  tjedana treninga koje izvodimo na 16 lokacija širom BiH. Na zadovoljstvo UNDP-a,  Granične policije i svih korisnika projekta, donator je izrazio spremnost da nastavi financiranje projekta u budućnosti, što znači da ćemo ove i druge aktivnosti provoditi u naredne tri godine, kako na državnom, tako i na županijskim i entitetskim nivoima“, kazao je Bogdan  Živaljević. Ministar unutarnjih poslova u Vladi ŽP Meho Delić istaknuo je da u policiji dobro znaju da je razmjena informacija najosnovniji dio policijskog posla za rješavanje svih konflikata i problema, pogotovo nelegalne trgovine. Danas su se svi mogli upoznati s načinom rada i prijenosa informacija, što je vrlo bitno za ubrzano rješavanje problema. Raduje me da su u oblast sprečavanja ilegalne trgovine oružja uključeni i predstavnici civilnih institucija, mjesnih zajednica, lovci i planinari, rekao je ministar Delić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password