Održana 20.sjednica Općinskog vijeća Orašje

Na današnjoj 20.sjednici Općinskog vijeća Orašje, na kojoj je raspravljano po 15 točaka dnevnog reda, predsjednik Mario Oršolić je upoznao vijećnike o ostavci Vedrane Nišlić na mjesto vijećnice, o čemu su upoznali i Središnje izborno povjerenstvo BiH. Od njih očekuju povratnu informaciju o dodjeli zamjenskog mandata novom vijećniku iz SDA.  Na početku zasjedanja vijećnici su usvojili Program rada Općinskog vijeća za ovu godinu, kao okvirni plan po kojem će ovo tijelo raditi. Istaknuto je da su 44 točke programa rada minimum i da se od vijećnika očekuje da podnose inicijative i svoje prijedloge dopune programa rada. Vijeće je donijelo odluku kojom će Općina Orašje deponirati novčana sredstva u iznosu blizu 255.000 maraka u svrhu izdavanja platežne garancije u korist Uprave za neizravno oporezivanje BiH s rokom važenja 6 mjeseci, a koja će služiti kao osiguranje plaćanja dodatne porezne obveze.

Prijedlog Odluke o raspodjeli jednokratne novčane pomoći u iznosu nešto većem od 214.000 KM za saniranje dijela štete tijekom elementarne nepogode- suše 2017. godine na području općine Orašje, vijećnici su jednoglasno usvojili , a novčana pomoć bit će raspodijeljena korisnicima proporcionalno nastaloj šteti, koju je utvrdilo Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta. Najniži iznos koji će biti isplaćen korisnicima, ne može biti manji od 100,00 KM po korisniku, a očekuje se kako će novci biti uplaćeni na račune korisnika, najkasnije do kraja travnja.

Općinsko vijeće priznalo je pravo vlasništva Mjesnoj zajednici Tolisa na zemljištu u državnoj svojini na kojem postoji izgrađena čitaonica „Oršolići” još od 1979. godine. Vijećnici su u obliku nacrta usvojili Plan implementacije revidirane Strategije projekata i mjera općine Orašje za period 2019 – 2020.godine. Među projektima i mjerama razvoja našlo se ukupno njih 60 koji su razvrstani prema sektorima. U ekonomskom sektoru su urađena  22 projekta, u društvenom 12 i u Sektoru zaštite okoliša 26 projekata, a njihova vrijednost iznosi više od 15 milijuna maraka. Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP dana je suglasnost na zaključivanje aneksa ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta dodijeljenog putem Javnog poziva, kojim se produljuje rok trajanja zakupa do skidanja usjeva 2019. godine.

Vijeće je donijelo Odluku kojom je raspisan Javni natječaj za izbor i imenovanje članova Upravnog vijeća Ljekarsko zdravstvene ustanove “Ljekarna Orašje”, a dana je i suglasnost na Plan održavanja Lokalnih cesta na području općine Orašje u 2019. godini. Za njihovo redovno održavanje planirano je 200.000,00 KM, a za izvanredno čak 310.500,00 KM, jer se u tom segmentu planira rekonstrukcija Treće, Osme, Jedanaeste i Četrnaeste ulice u Orašju, kao i asfaltiranje cesta – sokaka uz sufinanciranje mještana, te naknade vlasnicima za izvlaštenje. Poslije usvajanja Izvješća o radu Općinskog pravobraniteljstva u Orašju za 2018. godinu, pred vijećnicima su se do kraja sjednice našle informacija o realizaciji Odluke o poticajnim mjerama za razvoj poljoprivrede, informacija o rezultatima prodaje zemljišta putem javnog nadmetanja i informacija o postavljenim vijećničkim pitanjima, pokrenutim inicijativama i njihovoj realizaciji.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password