Obraćanje gvardijana Franjevačkog samostana

Povodom događaja od srijede 02. kolovoza, kada je pri povratku iz Tramošnice s hodočašća u prometnoj nezgodi ozlijeđeno nekoliko osoba u koloni hodočasnika, obratio se javnosti gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe Tolisa fra Mario Jurić. Obraćanje prenosimo u cijelosti.  

Dragi župljani,

osjetio sam potrebu da nakon nemilog događaja napišem nekoliko riječi.

Prije svega trebamo zahvaliti dragome Bogu i Gospi od Anđela što je na koncu sve dobro završilo. Premda će mnogima, nažalost, ostati ne baš lijepa slika svega što se dogodilo iskreno se nadam da Vas to neće pomesti u Vašoj pobožnosti i žrtvi, nego da će to ojačati Vašu vjeru i potaknuti i druge da zajedno u molitvi do godine hodočaste Gospi u Gornju Tramošnicu.

Ne znam kao je u Vašim dušama, ali sam promišljao o svemu cijelu noć i dan. I onda sam sebi osvijestio kako bismo možda trebali imati na umu da kada činimo najveću pokoru i odricanje onda dolaze različite kušnje i napasti koje nas kušaju i provjeravaju koliko zaista vjerujemo u Boga. Čitamo u Lukinom evanđelju kako je sam Isus imao najveće kušnje kada je postio boraveći u pustinji. Ali čvrsta vjera, jasan cilj i spoznaja da Bog nadilazi sve naše slabosti i da nas jača u kušnjama, pomogla mu je da se uzdigne i krene dalje. Neka i nama ovaj nemili događaj bude poticaj dokaz da smo na ispravnom putu, jer Vaša je vjera bila jaka i dovela Vas je sretno do cilja.

Jutros sam obišao u bolnici teško ozlijeđenog Ivu Oršolića, poznatijeg pod nadimkom Savić, koji je došao k svijesti i izvan je životne opasnosti. Njegov vedri duh i pouzdanje u Boga daje nadu i vjeru u brz oporavak, a sam je poželio: „Nadam se da ću moći zajedno s Gospom prošetati kroz sela“. Također sam bio i kod Mile iz Donje Mahale i ministranta Mate, koji su imali lakše ozljede i pušteni su na kućnu njegu.

Dragi župljani, u samostanu smo čuli kako mnoge priče kruže kroz našu župu. Razumljiva je Vaša reakcija, ali možda nam je to ujedno prigoda da se upitamo kako sami sudjelujemo u prometu? Koliko puta i sami žurimo u automobilu, a da ne znamo ni gdje idemo? Poštujemo li svoje vrijednosti? Pitam se jesmo li zaboravili što to znači hodočasnički križ? Prije dvadesetak godina bio je običaj da župljani koji nisu mogli hodočastiti pješke dočekaju križ iz Tramošnice. Povratak onih koji su dva dana molili bio je veličanstven, jer su svi htjeli imati udjela u njihovoj žrtvi i blagoslovu. Ove godine, nažalost, brzo se proširila tužna vijest, ali duboko vjerujem da su mnogi od Vas zajedno s nama molili. I ovom prigodom bih Vas zamolio da zajedno ustrajemo u molitvi da nam Bog dadne mudrosti i snage kako bismo mogli više ljubiti, a manje optuživati i osuđivati druge. Svako je mogao biti vozač, ali hodočasnika je bilo samo stotinu. Pitam se hoćete li Vi hodočastiti na godinu ili dočekati one koji se vrate s križem?

Pozivam mjerodavne službe da ne posustaju u zaštiti ljudskih prava i života provodeći mjerodavne zakone županije, federacije i države, bez obzira o kome se radi i kakvu službu obnašao.

Na koncu Vas sve pozivam na zajedništvo i molitvu, kako za naše ozlijeđene župljane isto tako i za gospodina, koji je sudjelovao u nesreći.

Koristim ovu prigodu kako bih pozvao sve Vas župljane Župe Tolisa i susjednih župa da dođete na VI. hodočašće sa zavjetnim Gospinim kipom kroz sela toliške župe koje će biti 11. kolovoza 2017. godine od 18 sati. Molit ćemo zajedno za naše osobne nakane, ali i zagovor naše Velike Gospe da nas i dalje štiti na našem životnom putu i zahvalimo joj što ovaj događaj nije imao težih posljedica.

Neka Vas sve čuva i zagovara naša Nebeska Majka.

Kaže se u obraćanju Gvardijana Franjevačkog samostana i župnika Župe Tolisa  fra Marija Jurića

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password