Obilježena obljetnica osnutka 106. brigade HVO-a Orašje

U sjećanje na 271 poginulog pripadnika 106 HVO br. Orašje, i poginule branitelje iz RH, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, na Polju-Vidovice te kod oba Spomen obilježja u gradskom parku, a potom i Sv. misom zadušnicom, započeli su sadržaji na obilježavanju 24. obljetnice osnutka ove proslavljene posavske brigade, koju su organizirale Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje. Proslava rođendana brigade protekla je dostojanstveno, baš kako i priliči ovakvom događaju, u nazočnosti velikoga broja obitelji poginulih branitelja, bivših pripadnika brigade, kolega iz Hrvatske i Gradačca, Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH, te predstavnika općinskih i županijskih institucija vlasti. Nekada s oružjem u ruci u obrani posavskih prostora i nekadašnje oraško-šamačke bojišnice, a danas s ratnim ožiljcima, evocirane su uspomene na legendarnu postrojbu i prije svega njene vitezove, heroje koji su životima branili svaki pedalj slobodnog prostora. Žrtva je ogromna jer uz 271 poginulog, ranjeno je više od 1 000 branitelja, na stotine oboljelih a kroz 106-u HVO brigadu prošlo je oko 5.500 branitelja. U punoj kino-dvorani u Orašju održana je i svečana akademija, na kojoj je evociran ratni, herojski put ove brigade, ali i ukazan na trenutačni status razvojačenih branitelja. Čestitke za obljetnicu uputio je najprije načelnik općine Orašje Đuro Topić, naglasivši uz ostalo „Nakon 24 godine pokušajmo učiti od najboljih, učiti od onih koji su bili spremni organizirati se i obraniti ovaj prostor. Ako budemo učili iz prošlosti bit ćemo spremni graditi budućnost ovoga prostora“.

„Ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su branitelji dali tijekom rata, nemamo pravo na šutnju. Zašto ne pričamo ono što nam se dogodilo jer mi smo pisali povijest. Moramo sačuvati ponos Domovinskoga rata, ponos branitelja i boriti se za rješavanje njihovog statusa“, poručio je ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić. U ime Organizacijskoga odbora predsjednik UDiVDR-a Orašje Ilija Mišković poručio je da slogan „Zajedno u ratu, zajedno u miru“, ostaje njihova poruka, osobito političarima u rješavanju trajnog statusa branitelja.

„Mi moramo čuvati i širiti istinu o Domovinskom ratu i raditi na izjednačavanju statusa i prava pripadnika HVO s pripadnicima HV“, poručio je sa skupa Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP

Osobito dojmljive riječi, pozdravljen najdužim pljeskom imao je  Bruno Čavić u ime svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata RH. „Više nego ikada potrebno je zajedništvo HV i HVO, jer mi ne tražimo novce, nego poštovanje za ono što smo učinili, obranili jednu domovinu a dvije države. Da smo okrenuli glavu od problema kao što sada neki okreću glavu od nas branitelja, ove dvije države ne bi postojale. Orašje je bilo izbombardirano, obnovili ste ga! Poplava ga je ponovno uništila, ponovno ste sve obnovili! Dakle sve se može, a problem je u nama. Apeliram na vas mlade, nemojte da vam naturaju mišljenje nego sami donosite zaključke. Nemojte da vam nameću povijest koja je iskrivljena i falsificirana, jer ćemo ponovno doživjeti isto“, poručio je uz ostalo gdin Čavić. .

Na svečanoj akademiji prisutnim se obratio i Pavo Šljivić izaslanik Marinka Čavare predsjednika FBiH, te čestitao organizatorima na ustrajnom obilježavanju Dana brigade što je, kazao je, stvar morala, a to nažalost nije praksa u drugim općinama. Na koncu se na skupu, u ime Organizacijskoga odbora obratio i predsjednik UDiVDR-a Orašje Ilija Mišković poručivši kako slogan „Zajedno u ratu, zajedno u miru“, ostaje njihova poruka, osobito političarima u rješavanju trajnog statusa branitelja.

Mišković je najavio kako će danas skupina od 171 učenika 9 razreda iz općine Orašje posjetiti Memorijalni centar u Vukovaru, a idućega tjedna to će učiniti skupina s još toliko učenika iz općina Domaljevac-Šamac i Odžak. Potporu ovom projektu dala je i Vlada ŽP odn. Ministarstva branitelja, te prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP. Na svečanoj akademiji106.brigade, Kata Martinović, predsjednica Udruge poginulih branitelja Orašje uručila je nagrade učenicama čiji su radovi na temu „106 HVO br. Orašje“ proglašeni najboljima. To su Ivona Brkić učenica 8. razreda iz OŠ Stjepana Radića Oštra Luka-Bok, Nikolina Klaić 7. razred iz OŠ Ruđera Boškovića D.Mahala i Nikolina Dominković 7.razred iz OŠ A.G.Matoša Vidovice, koje su i pročitale svoje radove, a glazbeni dio programa uveličale su članice školskog zbora ŠC fra Martina Nedića Orašje, pod ravnanjem prof. Katarine Baotić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password