Obavijest svim osnovnim i srednjim školama u Županiji Posavskoj

Vlada Županije Posavske je dana 3.9.2020. godine donijela Odluku o usvajanju Modela organizacije nastave za školsku 2020./21. godinu s higijeno-epidemiološkim uputama (”Narodne novine Županije Posavske”, broj 11/20). Jedna od temeljnih mjera, u navedenom Modelu, bila je držanje fizičke udaljenosti od najmanje 1,5 do 2 metra između učenika. Ministarstvo se od početka opredijelilo za fizičku udaljenost od 2 metra između učenika u učionici. Zbog ove mjere, neke škole nisu bile u mogućnosti organizirati neposrednu nastavu sa svim učenicima odjela istovremeno, pa su isti dijeljeni u skupine po tjednim turnusima.
Zbog povoljne epidemiološke situacije na početku drugog polugodišta, Ministarstvo je nekim osnovnim školama dopustilo neposredan rad bez dijeljenja u skupine, ako se u učionici mogla ostvariti fizička udaljenost od najmanje 1,5 metara između učenika. Tako je od 18.1.2021. godine prestalo dijeljenje učenika u skupine za jedanaest odjela (Orašje jedan odjel V. raz., Odžak po tri odjela II. i III. raz., Tolisa po jedan odjel VI. i VIII. raz. te dva IX. raz.).
S obzirom da je od početka školske godine virusom bilo zaraženo samo 16 učenika u svim školama od koji su dva učenika iz razredne nastave i po jedan učenik završnih razreda osnovne i srednje škole te da je posljednja zaraza učenika bila 21.12.2020. godine, ovo Ministarstvo se 8.2.2021. godine obratilo Kriznom stožeru za dobivanje suglasnosti za organizaciju nastave sa svim učenicima u 29 razrednih odjela uz fizičku udaljenost između njih manju od 1,5 metara. Traženo smanjenje udaljenosti između učenika odnosilo se na preostalih 12 odjela razredne nastave (po tri odjela IV. i V. raz. u Odžaku, odjel V. raz. u Tolisi, po dva odjela III. i V. te jedan odjel IV. raz. u Orašju) i sedam odjela IX. razreda (četiri odjela u Odžaku, dva u Orašju i jedan u Domaljevcu) te deset odjela završnih razreda srednjih škola (četiri odjela u SŠ u Odžaku – gimnazija, poslovno-pravni tehničari, tekstilni tehničari i elektroinstalateri; tri odjela u SSŠ Orašje – elektrotehničari, poljoprivredni tehničari i kuhari-konobari; tri odjela u ŠC Orašje – dva odjela gimnazije i odjel ekonomskih tehničara).
Dana 11.2.2021. godine, Krizni stožer je udovoljio zahtjevu Ministarstva i dao suglasnost za organizaciju nastave u navedenim odjelima bez dijeljenja u skupine i s fizičkom udaljenosti kod nekih od odjela manjom od 1,5 metara između učenika, akt br. 07-33-74-1/21.
Stoga će se od ponedjeljka 15. veljače 2021. godine, nastavni proces u programu predškole i svim odjelima razredne nastave u Županiji Posavskoj izvoditi s cijelim odjelima po aktivnostima, a nastavni sati trajati će 45 minuta. Nastavni proces za sve završne razrede osnovnih i srednjih škola izvoditi će se s cijelim odjelima, a nastavni sati trajati će 40 minuta kao i za sve ostale odjele predmetne nastave u osnovnim i sve odjele u srednjim školama.
Tijekom trajanja nastavnih sati, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola morati će nositi zaštitne maske i u klupama za vrijeme trajanja nastave, ako fizička udaljenost između njih u odjelu bude manja od 1,5 metara. S obzirom da svaki učenik treba imati svoj radni stol i da je broj istih u učionici ograničen prostorom, njihov raspored može biti i takav da po dva učenika budu u klupi, ali u tim slučajevima učenici trebaju za sjedenje koristiti uže strane klupe i na taj način će kontinuirano osigurati minimalnu fizičku udaljenost.
Sve ostale mjere iz Modela ostaju nepromijenjene do daljnjega.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password