O suradnji domaćih i europskih vlasti za vrijeme poplava

  • O suradnji domaćih i europskih vlasti za vrijeme poplava
  • O suradnji domaćih i europskih vlasti za vrijeme poplava

U Vladi Županije Posavske je održan sastanak predstavnika Europskog revizorskog suda i UNDP-a s predstavnicima izvršne vlasti i civilne zaštite Brčko Distrikta BiH, općine Šamac, općine Orašje, općine Odžak, općine Domaljevac-Šamac i Županije Posavske. Na sastanku se razgovaralo o tome koliko je Europska komisija interno i s ostalim tijelima EU, te s UN-om i ostalim međunarodnim akterima, bila efikasna u olakšavanju koordinacije između država sudionica u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Jedna od katastrofa koje su se ispitivale je poplava u BiH u svibnju 2014.godine.

“Danas je držan sastanak između predstavnika izvršne vlasti i civilne zaštite sa područja Županije Posavske, Brčko Distrikta i općine Šamac sa predstavnicima Europske unije o reakciji njihovih snaga civilne zaštite na terenu u Županiji Posavskoj, Brčko Distriktu BiH i RS-u za vrijeme svibanjskih poplava 2014.godine. Tražili su od nas informacije kako su, po našim spoznajama, njihove postrojbe surađivale s našim tijelima uprave i jesmo li zadovoljni sa efikasnošću njihovog djelovanja u tim kriznim trenucima. Suradnja s postrojbama koje su došle iz Europske unije i ostalih zemalja je bila izuzetna, gledajući njihovu opremljenost i njihove informacije s terena daleko su superiorniji od nas i u svakom trenutku smo imali informacije do kojih ne bi mogli doći da oni nisu bili ovdje”, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

-Europska komisije je aktivirala svoj mehanizam za brzu pomoć BiH odnosno bosanskoj Posavini za vrijeme elementarne nepogode poplava i danas su došli predstavnici Europskog revizorskog suda koji imaju za cilj pronalaska i analiziranja postupanja ekipa koje su dolazile kroz taj mehanizam brzog odgovora za pomoć stanovnicima u bosanskoj Posavini. Njihova želja je da utvrde proceduru, metodologiju, brzinu dolaska, te načine djelovanja i koordinacije kako s nama na lokalnoj razini tako i s višim razinama vlasti kako bi eventualno utvrdili prostor za poboljšanje djelovanja tog brzog mehanizma pomoći i kako bi se u budućnosti ta pomoć pružala još učinkovitije nego što se to dogodilo 2014.godine. Mi smo kroz razgovore s predstavnicima Europskog revizorskog suda iznijeli svoja zapažanja i nismo mogli pronaći zamjerke na postupanje ekipa koje su dolazile iz mnoštva europskih država vjerojatno zbog toga što do sada nismo imali takvih iskustava, pa možda nismo mogli prepoznati nedostatke, vidjet ćemo kakvo će biti revizorsko izvješće, kazao je gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić. (www.zupanijaposavska.ba: www.zupanijaposavska.ba/predstavnici-eu-i-undp-a-u-vladi-zp/)

Svoje stajalište razgovorima iznijeli su i Savo Minić, načelnik općine Šamac i Đuro Topić, načelnik općine Orašje. Oni su istakli kako nije bilo problema u odnosu lokalnih vlasti s pripadnicima postrojbi koje su došle iz EU, ali je bilo problema u odnosima prema višim instancama vlasti. I danas postoje određeni problemi naglasio je Topić i potrebno ih je ispraviti, kako bi bili spremniji u slučaju novih nedaća. Minić je napomenuo da se nada kako ovakvih nedaća na ovim prostorima neće više biti, no da se u odnosu prema višim organima vlasti mora poboljšati brzina djelovanja na terenu. (rpor – foto www.zupanijaposavska.ba)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password