Nova naredba Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva u vezi koronavirusa

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, ciijeneći trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i Bosni i Hercegovini, te uzimajuću u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja vezano za širenje koronavirusa (COVID-19), uputio je novu naredbu prema kriznim stožerima županijskih Ministarstava zdravstva. Županijskim kriznim stožerima, između ostalog, malaže se da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području županija. Podsjetimo, u Županijskoj bolnici u Orašju na snazi je zabrana posjeta pacijentima već više od mjesec dana, na svim odjelima.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporuča da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i županija. Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.

Preporuča se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Savjetuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

Nalaže se županijskim kriznim stožerima da u zdravstvenim ustanovama na području županija obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne obavljati po procjeni specijaliste.

Navedene mjere, odnosno preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja najranjivije populacije u zajednici, a prema dosadašnjim dostupnim podacima to su osobe starije dobi i osobe s kroničnim oboljenjima, te izbjegavanje događaja koji bi doveli do ubrzanog širenja infekcije, kao što su epidemije u zdravstvenoj ustanovi i veći javni događaji, naročito s međunarodnim sudjelovanjem.
Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane Federacije BiH na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene instiitucije i ustanove.

Prema preporukama najučnikovitiji način da stanovnici zaštitite sebe i druge, je često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola. Držanje distance od najmanje jednog metra, posebno onih koji kašlju i kišu ili imaju povišenu temperaturu. Preporuča se izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.

Prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Ukoliko stanovnici imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, trebaju telefonom se obratite županijskom zavodu za javno zdravstvo kako bi dobili daljnje instrukcije.

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva napominju da na području Federacije BiH nije registriran nijedan potvrđen slučaj bolesti od koronavirusa (COVID-19), a nadležne zdravstvene službe prate situaciju i provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora.

S obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke, navodi se u priopćenju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password