Njemačka izdvaja dodatnih 250.000 eura za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem

U Sarajevu su u četvrtak 25. listopada  Nj. E. gospođa Christiane Hohmann,veleposlanica  Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, i gospođa Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH potpisale  ugovor o dodjeli dodatnih 250.000 eura za nastavak provođenja aktivnosti u okviru projekta za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem „CIAT“ („Countering Illicit Arms Trafficking“), koji provodi UNDP, izvijestili su iz Njemačkog Veleposlanstva u BiH u Sarajevu. Tijekom proteklih godinu dana, zahvaljujući obukama i opremi osiguranim kroz projekat CIAT, izvršen je niz uspješnih akcija u okviru kojih je zaplijenjeno krijumčareno naoružanje i više od 40 kg opojnih droga. Izuzetni ostvareni rezultati su doprinijeli odluci Vlade SR Njemačke o nastavku financiranja projekta do 2021. godine. „Drago mi je da je ovim omogućen nastavak i daljnji razvoj uspješnih aktivnosti u okviru projekta CIAT. Borba protiv ilegalne trgovine oružjem ima za cilj pružiti više sigurnosti ne samo građanima ovdje u BiH,  nego i ljudima u cijeloj Europi“, izjavila je Nj. E. gospođa Christiane Hohmann, veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH.

Dodatnih 250.000 eura će omogućiti trening za 400 pripadnica i pripadnika Granične policije BiH, nabavku specijalističke opreme za detekciju oružja, kao i jačanje komunikacije između institucija uključenih u problematiku suzbijanja ilegalne trgovine oružjem, kako na državnom tako i na nižim nivoima vlasti u BiH.

„Nastavak podrške Vlade SR Njemačke projektu CIAT predstavlja značajan iskorak u jačanju sigurnosti zajednica u BiH. Ovo također predstavlja kontinuitet unapređenja profesionalnih standarda i prakse domaćih službi, te pomaže daljem približavanju Europskoj uniji“, izjavila je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP u BiH.

Najnovijim ugovorom koji je dio kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke, ukupno izdvajanje SR Njemačke za osnaživanje kapaciteta Granične policije BiH i drugih agencija za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u sklopu CIAT projekta od 2017. godine iznosit će 800.000 eura. Tijekom CIAT projekta će svi policajci i policajke u BiH koji čuvaju granicu (njih oko 1.500) proći kroz specijalističke obuke detekcije oružja, municije i eksploziva do kraja 2018. godine. U sklopu tih treninga se vrši obuka korištenja najsuvremenije opreme za otkrivanje oružja, čija je ukupna vrijednost oko 346.000 eura, a koja je donirana kroz CIAT projekat. Projekat također podržava rad Granične policije u zajednici kroz aktivnosti u šest općina najpogođenijih krijumčarenjem oružja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password