Nastava u novoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama ŽP treba započeti od 7.9.

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP održalo je sastanke s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i socijalne politike i ravnateljima osnovnih i srednjih škola u svezi početka školske 2020./2021. godine. Na sastancima je razmatrana mogućnost realiziranja nastave u osnovnim i srednjim školama, koja bi, na preporuku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike, trebala krenuti 7.9.2020. godine.

U ljetnom periodu Ministarstvo je radilo na izradi modela najprihvatljivijeg u danoj situaciji, te je na sastancima predstavilo tri epidemiološka scenarija koja bi izravno utjecala na odabir modela organizacije i izvedbe nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama u ŽP kao odgovor na svaki od potencijalnih epidemioloških scenarija. 1.) izvođenje neposrednog nastavnog procesa istovremeno sa svim učenicima jednog odjela u učionici (klasična organizacija nastave), 2.) rad sa skupinom učenika jednog odjela u školi uz tjednu izmjenu neposredne i nastave na daljinu tzv. online nastave (kombinirani model), te 3.) organizacija nastavnog procesa samo u obliku učenja na daljinu (online nastava).

Nastava će krenuti u svim osnovnim i srednjim školama kombiniranim modelom, a tijekom školske godine moguća je izmjena modela u ovisnosti od razvoja epidemiološke situacije u određenom vremenu i vrsti obvezujućih epidemioloških mjera koje bude donosio Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Od 17. do 28. kolovoza Ministarstvo i škole organiziraju obuke po školama kako bi učitelji/nastavnici bili u potpunosti osposobljeni za kreiranje virtualnih učionica putem digitalne platforme SUM-a (skole.sum.ba), snimanje vlastitih video predavanja i izradu PowerPoint prezentacija. Do početka nastave Ministarstvo će pripremiti preporuke učenicima, školskom osoblju i roditeljima o svim epidemiološkim mjerama koje trebaju poduzeti, izvijestili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password