Nakon 26. godina nije nestalo ponosa i zajedništva među braniteljskom populacijom

Postrojavanjem ešalona i središnjom svečanošću u krugu vojarne „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi, danas je u Orašju završeno dvodnevno obilježavanje 26. obljetnice utemeljenja HVO-a i 13. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Na svečanosti je sudjelovao veliki broj dužnosnika svih razina vlasti, među kojima i član bh Predsjedništva Dragan Čović, kojemu je i izvršen prijavak, zatim predsjednik F BiH Marinko Čavara, ministrica obrane Marina Pendeš sa zamjenikom Seadom Jusićem, gen. bojnik Senad Mašović načelnik zajedničkog stožera OS BiH i brojni generali OS BiH, vojni biskup u BiH msgr.dr. Tomo Vukšić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Nenad Križić, predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić i načelnici sve tri općine u ŽP, umirovljeni generali HVO-a, obitelji umrlih i nestalih, veterani DR-a, izaslanstva  NATO-a i EUFOR-a i predstavnici vojno diplomatskog zbora akreditiranih u BiH i brojni drugi.

U pozdravnoj riječi u ime zapovjedništva 1.pješačke gardijske pukovnije OS BiH bojnik Mate Tomić je istaknuo kako je cilj utemeljenja HVO-a bio stvoriti uvjete za opstanak, te izgradnju institucija koje će jamčiti sigurnost, prosperitet i ravnopravnost, kako Hrvata tako i drugih naroda u BiH.  „I nakon 26 godina uvjerili smo se da nije nestalo ponosa i zajedništva među braniteljskom populacijom“, naglasio je bojnik Tomić.

Akademik dr. Dragan Čović hrvatski član predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a u uvodu je naglasio da nije slučajno središnje obilježavanje značajnih obljetnica upravo u vojarni „Sinovi Posavine“. „U organiziranje prostora ŽP nastojali smo ugraditi sve atribute državotvornosti i on se vidi na svakom koraku. Mislim da to radimo na najprimjereniji način i u fiskalnoj problematici, posvetili smo tome  krajnju pažnju zadnjih 7-8 godina. I kada sam ovdje razgovarao s predstavnicima Vlade ŽP, to se na jasan način prepoznaje kao takvo. Želimo odavde iz vojarne  poslati jasnu poruku jedinstva Hrvatskog naroda.  HVO je u ratu obranio svoj dom i svoju domovinu BiH uz sve žrtve koje je podnio. Danas hrvatski narod i posebno njegovi politički predstavnici imaju, ja bih rekao, svetu obavezu slijediti taj put i ostvariti potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg sa Bošnjacima i Srbima. Vjerujem da kroz prostor Posavine i kroz ovu vojarnu u Posavini šaljemo jasno takvu poruku“, naglasio je u izjavi za medije dr. Čović.

Govoreći o pozitivnim učincima utemeljenja HVO-a na poziciju hrvatskog naroda u BiH, obraćajući se medijima,  ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić je naglasio da se oni i danas osjećaju i ispoljavaju kroz jedinstvo hrvatskog naroda, ka ispunjavanju ciljeva koji su usmjereni na bolje i stabilnije pozicioniranje Hrvata u okviru jedinstvene BiH. „Važno je održati tradiciju i spomen na sve branitelje koji su u okviru borbe za slobodu i opstojnost hrvatskoga naroda i same države BiH, pod okriljem zastave HVO-a, dali svoje živote“, ustvrdio je ministar Kopić.

Uz Orašje, obilježavanje obljetnica je upriličeno i u Vitezu, Sarajevu i Tomislavgradu, a sutra će biti i u Mostaru.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password