Mirjana Buljan iz Zagreba dobitnica ovogodišnje književne nagrade Fra Martin Nedić

U sklopu manifestacije Dani Tolise 2018, u petak navečer 1. lipnja, upriličena je i dodjela književne nagrade „Fra Martin Nedić. Pobjednica devetoga po redu natječaja za književnu nagradu je gospođa Mirjana Buljan iz Zagreba sa zbirkom pripovijedaka “Apsirtov pupak”. U ispunjenoj dvorani Doma kulture u Tolisi predsjednik prosudbenog povjerenstva za dodjelu književne nagrade prof. Krešimir Dominković podnio je izvješće o natječaju i obrazložio odluke prosudbenog povjerenstva o nagrađenim knjigama, nakon čega je predsjednik Zaklade Terra Tollis i Organizacijskoga odbora manifestacije Daniel Dominković uručio nagradu književnici Buljan, koja se i osobno zavalila i obratila gledateljima. Profesionalna književnica, prevoditeljica, publicistkinja i novinarka Mirjana Buljan (rođena 1931.) majstorski je nanizala kolajnu od dvadesetak narativnih bisera prepunih zdravog mediteranskog humora i osebujnih likova, njihovih ambicija, žudnji, strasti, taštine, jala, ljubomore i svega onoga od čega je satkan unutarnji svijet pojedinaca i vanjski svijet njihovih odnosa u mikrozajednici. Autoricu je na pisanje ove zbirke ponajviše potaknula želja da to bude, kako piše u kratkom uvodu, “uspomena i sjećanje na te neponovljive izuzetne izumrle ljude”.

Prosudbeno Povjerenstvo, u kojem su uz prof. Dominkovića bili i prof. Antonija Rukavina i fra Marinko Živković, odlučilo je da druga nagrada pripadne Zvonimiru Mikuliću iz Ljubuškog za roman “Kutak kod Kralja”, dok je treće mjesto pripalo zbirci poezije “Preludij za anginu pectoris” varaždinskog pjesnika i novinara Ernesta Fišera.

U čast preminule pjesnikinje Mire Šokić iz Orašja, koja se prijavila na natječaj zbirkom pjesama “Rijekom snova”, pročitana je njezina pjesma “Neproslavljena pjesnikinja”, a u drugom dijelu večeri Gradsko kazalište mladih Vitez predstavilo se s predstavom “Lude sedamdesete”.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password