Ministarstvo branitelja Vlade ŽP oglasilo se o novim optužnicama protiv pripadnika HVO-a

Ministarstvo branitelja Vlade ŽP oglasilo se o novim optužnicama koje je Tužiteljstvo BiH u utorak podignulo protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, koje tereti za ratne zločine počinjene na području Brčkog. Među optuženima je i umirovljeni general HVO-a Martin Frančešević, a njega i ostale optužene, Tužiteljstvo BiH tereti da su odgovorni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Tim povodom priopćenjem za javnost oglasio se ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić:
-„Ponavlja se na žalost praksa da u vrijeme velikih katoličkih blagdana stižu nove optužnice protiv istaknutih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Ova apsurdna optužnica još je jedan atak na časne pripadnike HVO-a, ovoga puta na pripadnike 108 HVO brigade, protiv heroja obrane hrvatskih prostora općine Brčko, generala Martina Frančeševića i ostalih pripadnika HVO-a zbog navodne zapovjedne odgovornosti. Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu, nazivati zločinom i omalovažavati čelne ljude obrane koji su u najtežim vremenima dali sve za obranu općine Brčkog. Ovakvim činom ponovo se želi izjednačiti žrtva i agresor i amnestirati agresori i osvajači, s braniteljima koji su samo branili goli život i opstanak Hrvata i Bošnjaka na svojim stoljetnim ognjištima na području općine Brčko.
Ministarstvo branitelja procjenjuje kako podizanje optužnice protiv generala Frančeševića, zapovjednika 108. brigade HVO-a, jednog od najzaslužnijih za obranu prostora Brčkog, unosi nemir i izaziva opću nesigurnosti kod Hrvatskog naroda. Uvjereni smo da će Sud BiH odbaciti optužnice, jer nemaju utemeljenja u stvarnim činjenicama. One niveliraju ratne krivice i odgovornosti za strahote rata koje su srpske postrojbe počinile na prostoru BiH, posebice Bosanske Posavine, gdje je u dijelovima koji ne pripadaju Županiji Posavskoj raseljeno preko 90% prijeratnih mještana. Od Vlade RH također tražimo da pruži svu moguću pomoć optuženim časnicima, jer se radi i o Hrvatima i državljanima i Republike Hrvatske”, navodi u svojem priopćenju ministar branitelja Marijan Kopić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password