Mato Nedić objavio monografiju “Redovnik Riječi” o prvome ilircu iz Bosne

Novi, suvremeni pristup životu i djelu fra Martina Nedića, kao i nove književnoteorijske valorizacije njegovih djela, potaknuli su njegovog prezimenjaka prof. Matu Nedića na desetogodišnje znanstveno istraživanje, a rezultat toga je „Redovnik Riječi“, monografija o prvome ilircu iz Bosne. Knjiga je tiskana ove godine, u nakladi Zaklade Terra Tolis i promovirana na otvorenju manifestacije „Dani Tolise 2019“, o kojoj su uz autora Nedića govorile i njegove kolegice profesorice Jasna Ivić i Andrea Antunović. Prof. Nedić  je još 2010.g. objavio roman „Pater Martinus“, romansiranu biografiju fra Martina Nedića, posvećenu 200. obljetnici njegova rođenja i nije stao na tome. Čitavo desetljeće prikupljao je građu i pripremao materijal za ovo vrijedno književno-znanstveno djelo. -„Činjenica da je fra Martin bio jedan od vodećih intelektualaca svojega vremena, uglednik još za života, vrijedan pastoralni djelatnik, sposoban franjevački diplomat, povjesničar i književnik koji je sveukupnom ostavštinom zadužio svoj narod, monografija Redovnik Riječi svojevrsno je vraćanje toga duga“, napisao je autor.

Prof. Nedić ovim djelom želi fra Martinovu književnu ostavštinu učiniti dostupnijom čitateljskoj, znanstvenoj  i stručnoj javnosti iz razloga što je, kaže, dugo bila na rubu interesa ( budući je djelovao izvan gradskih središta, kao što su Sarajevo ili Zagreb) i što nikada nisu sačinjena sabrana  ili izabrana djela fra Martina Nedića. Monografija Redovnik Riječi je podijeljena u četiri dijela, a sastoji se od dvadeset jednoga teksta. Tim se tekstovima nastoji sveobuhvatno prikazati životni put i kulturno-prosvjetno, kao i pastoralno djelovanje ovoga svestranog franjevca.

Upravo po njemu, a na inicijativu prof. Nedića, u povodu 200. obljetnice rođenja fra Martina Nedića, u Tolisi je 2009.g.utemeljena književna nagrada „Fra Martin Nedić“. Dvije godine kasnije, sasvim zasluženo, Zaklada Terra Tolis ovu je nagradu dodijelila prof. Mati Nediću za postignute izuzetno visoke umjetničke dosege u romanu Pater Martinus i Plaketu za petogodišnju suradnju u nakladničkoj djelatnosti. Ovaj najplodonosniji posavski književnik ima 17 objavljenih knjiga, a 2017.g. obilježio je 20. godina književnog djelovanja. Iste godine postao je dopisnim članom  Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH sa sjedištem u Mostaru. Nedić je 2008.g. primljen u Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru, a šest godina kasnije postaje i punopravni član Društva hrvatskih književnika sa sjedištem u Zagrebu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password