Lokaliziran požar kod Domaljevca

  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca
  • Lokaliziran požar kod Domaljevca

Danas nešto iza 12,00 sati  veliki požar je izbio u Domaljevcu i zahvatio prostor od staklenika prema naseljenim objektima u ulici Kralja Tomislava.  Nakon što je došlo do zapaljenja niskog raslinja i strnjaka, hitno su reagirali pripadnici Civilne zaštite općine Domaljevac Šamac i alarmirali sve vatrogasne postrojbe s područja ŽP. Na požarište su ubrzo stigla vozila i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Tolise, D. Mahale, Orašja, Vidovica i Matića, a u pomoć su pristigli i vatrogasci iz  susjedne općine Šamac. Na požarištima smo i zatekli veliki broj mještana Domaljevca koji pomažu vatrogascima, a gašenje je otežano zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila. „Sa šest vozila radimo na lokaliziranju požarišta. Vatrom je zahvaćeno desetine hektara, niskog raslinja i strnjaka, a veliki problem predstavlja dalekovod u tom području. Djelatnici Elektroprivrede Domaljevac morali su isključiti struju za jedan dio naselja, kako bi se što sigurnije pristupilo saniranju i gašenju vatre. U jednom dijelu vjetar je okrenuo vatrenu stihiju koja je došla 70-ak metara od naseljenog dijela i obiteljskih kuća u ulici Kralja Tomislava, ali se nadamo da smo zaustavili širenje“, istaknuo je Miroslav Lucić predsjednik Vatrogasnog saveza ŽP kojeg smo zatekli na požarištu, skupa s načelnikom općine Mariom Jurkićem i predsjednikom OV Domaljevac Šamac Alenom Ćoškovićem. Lucić je naglasio da je za sada najveći problem vatra koja je ušla u jedan dio staklenika gdje se nalazi velika količina lako zapaljivih materijala i na tom dijelu radi vatrogasna jedinica iz Vidovica, ali pristup je jako težak i opasan za gašenje.

Opasnost prijeti i od vjetra koji na momente rasplamsa vatru na već ugaženim lokacijama, tako da su sva vozila na terenu i užurbano rade kako bi lokalizirali požar i spriječili širenje vatre prema naselju. U pokušaju da se približi vatri i spriječi njezino širenje, jedan vatrogasac iz Tolise je umalo stradao zbog gušenja dimom, ali se na vrijeme  izvukao. Vatrogasci iskazuju veliku hrabrost i požrtvovnost kako bi se približili vatri  i spriječili daljnje širenje, a u pojedinim momentima prijetilo je da vatrena stihija presiječe prilazni put  vatrogasnom vozilu koje se na vrijeme izvuklo.

Načelnik Jurkić je oko 18.30 sati izvijestio kako je požar pod nadzorom vatrogasaca. “Ne prijeti više opasnost za mještane Domaljevca, ali ni za stambene objekte, kao ni za imovinu mještana”, kazao je Jurkić. Pozvao je mještane na oprez kod paljenja strništa. “Visoke temperature su opasne i bilo kakav plamičak može uzrokovati paljenje. U ime općinske uprave u Domaljevcu pozivam mještane Općine da ne pale strništa niti bilo koje površine u ovom vremenu visokih temperatura. Neka sačekaju snižavanje temperatura”, kazao je Jurkić. Nije želio komentirati mogući uzrok požara dok traje policijska istraga, te je najavio obraćanje javnosti nakon što policija okonča svoju istragu i budu poznate činjenice iz istrage.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password