Lars-Gunnar Wigemark posjetio općinu Domaljevac Šamac

  • Lars-Gunnar Wigemark posjetio općinu Domaljevac Šamac
  • Lars-Gunnar Wigemark posjetio općinu Domaljevac Šamac
  • Lars-Gunnar Wigemark posjetio općinu Domaljevac Šamac
  • Lars-Gunnar Wigemark posjetio općinu Domaljevac Šamac
  • Lars-Gunnar Wigemark posjetio općinu Domaljevac Šamac

Lars-Gunnar Wigemark šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, posjetili su općinu Domaljevac-Šamac kako bi se upoznali sa rezultatima potpore koju su Europska unija i UNDP osigurali u oporavku ove općine od poplava iz 2014. godine. Prethodno su posjetili susjednu općinu Šamac gdje su posebnu pažnju usmjerili na najranjivije kategorije ljudi. –„Posjetili smo obitelj Voćkić čiji jedan od članova na žalost boluje od multipeskleroze, ali me zadivila njegova energija i optimizam koja bi mogla ispuniti ovaj šator“, stilski se izrazio Wigemark, te naglasio da je u Županiju Posavsku od 2014.godine do danas uloženo 14,7 milijuna KM, prvenstveno kroz program oporavka od polava i projekt Lokalni integrirani razvoj.

L.G. Wigemark je posjetio prostorije Dječjeg vrtića i družio se s djecom koja su mu darivali slikovnicu ispisanu porukama dječjih ruku. Potom je s načelnikom općine Domaljevac Šamac Stjepanom Piljićem otkrio ploču koja simbolizira zahvalnost narodima EU koji su pomogli stanovnicima ove općine u saniranju nastale štete tijekom svibanjskih poplava 2014.god. EU je pomogla obnovu Doma zdravlja, Centra za zdravo starenje i Dječijeg vrtića u ovoj općini, te realizirala brojne druge projekte programom oporavka od poplava. Na jednoj od prethodnih sjednica, vijećnici Općinskog vijeća Domaljevac – Šamac odlučilo su imenovati Trg Europske unije kao znak zahvalnosti stanovnika ove mlade općine narodima Europske unije na pruženoj pomoći. –Ova zemlja u konačnici može postati članica EU, ali svi sa svoje strane moraju učiniti velike napore. Posebno lokalne zajednice poput vaše koja je na samoj granici s EU i morate biti aktivni u svojim inicijativama. Imate sjajnu perspektivu da ovim mladim sportašima iz HOK Domaljevac, djeci iz vrtića osigurate bolju perspektivu u ovoj prekrasnoj lokalnoj zajednici s odličnim objektima. Ne zaboravljajući poteškoće, meni se ovaj prostor čini kao jako lijepo mjesto za život, tu na granici s EU, s dobrim perspektivama, uključujući i prespektivu budućeg članstva BiH u EU, naglasio je Lars- Gunnar Wigemark.

Načelnik općine Domaljevac Šamac Stjepan Piljić je u svojem obraćanuju u prvi plan stavio velike štete koje su zadesile prostor općine, kao i ulaganja u saniranje istih. Kazao je kako su brojni donatori, u prvom Europska unija i UNDP vratili vjeru u život ljudi na ovim porostorima. Sanirani su stambeni i gospodarski objekti, obnovljeni javni objekti kod kojih je i upriličena svečanost. Da bi zadržali mlade u ovoj sredini, kazao je Piljić, moramo im osigurati temeljne civilizacijske uvjete. –Danas je svečan trenutak kojeg smo obilježili završetkom projekta izgradnje vodocrpilišta na Jelasu i planirano je da ono snabdijeva pitkom vodom institucije Dom zdravlja, Dječji vrtić i centar za zdravo starenje.  budućnosti ćemo krenuti s projektom vodoopskrbe za cjelokupno stanovništvo ove mlade općine. Nas u budućnosti zanima projekt rješavanja kompletnog pitanja vodoopskrbe za cjelokupno područje općine, što još uvijek nije riješeno. Izgrađena je platforma vodotornja, a za nastavak radova potrebna je izdašna pomoć, jer nismo u mogućnosti sami osigurati sredstva, naglasio je Piljić i zahvalio EU i Vladi ŽP na uloženim sredstvima.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je zahvalio Europskoj komisiji i UNDP-u na pomoći koja je bila konkretna kada je u pitanju sanacija šteta, obnova i sve ono što je slijedilo. Težište obnove prebačeno je na općinu Domaljevac Šamac u kojoj je bilo poplavljeno 95% njene površine. -EU je samo u saniranje šteta od poplava izravno uložila velika sredstva preko mehanizma UNDP-a koji se iskazao kao brz i efikasan, kazao je Topić i naglasio, -Naši nasipi su u fazi obnove i jako brzo će biti podignuti na potrebnu razinu obrane od poplava, a na višoj razini su i sve službe CZ. Postoji potreba za investicije u završetak rekonstrukcije svih nasipa na rijekama Savi i Bosni u naše tri općine, te izgradnji pumpne stanice u Vidovicama. Nadam da će se nastaviti podrška UNDP-a poljoprivredi i gospodarstvu Posavine koje se još uvijek nije dovoljno oporavilo da bude konkurentno na tržištu i u BiH i regiji, istaknuo je Đuro Topić.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH podsjetio je na sjajan primjer zajedničke suradnje koju je imao UNDP zajedno s Europskom unijom i lokalnim samoupravama nakon velikih poplava 2014. Kao najvažniji istaknuo je projekt koji je omogućio pristup vodi za piće građanima ovog područja kroz suradnju UNDP kroz sredstva Europske unije. -Mi smo kroz projekt lokalnog integriranog razvoja imali priliku da surađujemo i još uvijek surađujemo s lokalnom samoupravom u smislu dugoročnijih ciljeva održivog razvoja za cijelu ovu zajednicu. Ukupno je na područje općine Domaljevac-Šamac uloženo oko 2 milijuna eura, a za Županiju Posavsku više od 7 milijuna eura sredstava koja su realizirana preko UNDP,  a dolaze najvećim dijelom od Europske unije i drugih donatora. Radujemo se nastavku naše buduće suradnje na dodatnom unaprjeđenju kvaliteta življenja stanovništva ovog područja, poručio je Khoshmukhamedov.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password