Kontinuirana isplata poticaja za poljoprivredu

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kontinuirano vrši isplatu poticaja u skladu s dinamikom utvrđenom u Programu poticaja za poljoprivredu, te obavještava poljoprivredne proizvođače da je uplaćeno dodatnih 2.861.536,94 KM. Ovi nalozi su predani na banke i trebaju biti realizovani danas (26. svibnja). U proteklih nekoliko dana, iz Ministarstva izviještavaju javnost i poljoprivrednike, skoro svakodnevno i aktivnostima u isplati poticaja. Služba za informiranje Ministarstva najavljuje i tematsku sjednicu o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH, koja će se zakazati u idućim danima, i na kojoj će se razmotriti načini rješavanja problematike dugovanja iz ranijih godina.

Doznajemo iz ureda federalne ministrice financija da su nalozi za uplate poljoprivrednim proizvođačima otišli preba bankama. Ukupno je uplaćeno oko 8 milijuna maraka.

Portal Klix.ba i Radio Krajina doznaju kako je MUP USK izdao Rješenje o zabrani održavanja protesta na graničnom prijelazu Izačić za Udruženje poljoprivrednika “Krajina” iz Cazina i Udruženje poljoprivrednika “Krajiška zemlja”, a iz ova dva udruženja potvrdili su za ove portale da će se sutra (26.05), uprkos zabranama, oko 200 traktora i još više poljoprivrednika zaputiti ka ovoj lokaciji i održati miran protest. Predstavnici ovih udruženja navode u svom zahtjevu isplatu poticaja za 2014., 2015. i prvi kvartal 2016. godine. Pored toga, traže smjenu federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića, koji se do sada oglušio na sve njihove zahtjeve, kao i federalne ministrice finansija Jelke Milićević”, kazao je za Klix.ba Dževahir Babić iz Udruženja poljoprivrednika “Krajina”. Nije pojašnjeno koji su to dugovi iz 2014. i 2015. godine.

Za razliku od ovih udruženja, Savez udruga poljoprivrednih proizvođača Županije posavske jasno navodi koji su dugovi ostali iz 2014. i 2015. godine, no i pored toga neće ići u blokadu niti jedne prometnice, niti graničnog prijelaza. Predstavnici Saveza u stalnom su dogovoru s federalnom Vladom i Ministarstvima poljoprivrede i financija i čekaju rješenje stvarnih dugova, koji se mogu dokumentirati.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password