Katolici obilježavaju Badnji dan

Katolici danas obilježavaju Badnjak ili Badnji dan, dan uoči proslave najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista. Tradicionalno se na Badnjak posti. Jutros je održana i posljednje misa zornica, kao priprema za Božić, a noćas u 24,00 sata slavit će se i tradicionalna misa polnoćka. Svećenici su pozvali vjernike da se za vrijeme misnog slavlja uzdrže od upotrebe pirotehnike, kako bi proslava rođendana Isusa Krista protekla dostojanstveno i kako doliči ovom velikom blagdanu.

U našim krajevima karakteristično je na Badnji dan da djeca rano ustaju i idu po darove, što je u narodu poznato kao kvocanje. Slatkiši, igračke, novci uobičajeni su darovi koje domaćini pripreme za najmlađe, ali nažalost iz godine u godinu sve je manje djece koja prakticiraju ovaj lijepi običaj. Danas je ujedno blagdan Adama i Eve, pa svima koji imaju imendan naše čestitke.

Zaključkom Vlade ŽP danas se u našoj županiji radi skraćeno do 12,00 sati, za sva tijela uprave, institucije, poduzeća, pravne i fizičke osobe, a Božić i Sv. Stjepan 25. i 26. o.mj. su blagdani i neradni dani u ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password