Josip Jerković: Stop krađi šuma u vlasništvu Hrvata u Bosanskoj Posavini

Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković sastao se danas 24. siječnja 2017 godine s predsjedavajućim Skupštine općine Derventa Marijanom Kljajićem kojom prigodom su razgovarali o problemima krađe šuma, priopćeno je iz ureda dopredsjednika RS-a Josipa Jerkovića u Banjojluci.

Kako je izjavio predsjedavajući Skupštine Kljajić, proteklih desetak dana u nekoliko navrata, od strane nepoznatih počinitelja u šumi koju posjeduje počinjena je krađa drvne mase i napravljena velika materijalna šteta, koju tek trebam procijeniti. “Kad sam primjetio da je počinjena krađa, zvao sam nadležnu policijsku postaju, a oni su me uputili kako ne mogu pokrenuti nikakav postupak, dok prethodno od nadležne šumarije ne dobiju podatke o kojoj količini otuđene drvene mase se radi. Napomenuli su mi, također, kako se krađa do 3 m3 smatra prekršaj, a preko te količine je kazneno djelo. U šumariji Derventa su svi na kolektivnom godišnjem odmoru, pa ću morati pričekati dok se isti završi, kako bih mogao pokrenuti cjelokupan postupak utvrđivanja štete”, kazao je Kljajić.

“Ovo nije prvi, niti usamljen slučaj krađe šuma u Bosanskoj Posavini. Lopovi su dobro organizirani i umreženi, te postaju sve drskiji. Kradu sve što stignu, a najviše se kradu šume u vlasništvu prognanih Hrvata. Nepojmljiva mi je činjenica da je cijela šumarija na kolektivnom godišnjem odmoru u razdoblju kada se najviše drva za ogrjev troši, a samim tim i njegova potražnja na tržištu je veća i postiže veliku cijenu. Ovakve i slične krađe mogu bitno utjecati na osjećaj sigurnosti u povratničkim mjestima Bosanske Posavine, stoga i ovom prigodom apeliram i pozivam sve institucije da pojačaju svoje aktivnosti koje vode ka suzbijanju krađe šuma”, izjavio je Jerković.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password