Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

  • Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi
  • Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

U zadnjih nekoliko godina s mladim ljudima iz BiH odlazi i veliki broj dragovoljnih darivatelja krvi, što su nam potvrdili i u Službi za Transfuzijsku medicinu Županijske bolnice u Orašju. Navode da iz tog razloga svoje aktivnosti usmjeravaju prema srednjoškolskim centrima u ŽP kako bi animirali mlade na dragovoljno darivanje krvi.  Ističu dobar odziv mladih osoba koje prepoznaju potrebu da svoju krv nesebično i humano daruju  za bolesne, oboljele i nastradale. Kratak posjet Županijskoj bolnici u Orašju iskoristili smo za neočekivan i zanimljiv susret s troje dragovoljnih darivatelja s područja općine Orašje. Na odjelu za Transfuzijsku medicinu Županijske bolnice u Orašju zatekli smo tri humane osobe koje su do sada ukupno 174 puta darivale svoju krv. Marijan Mijatović iz Tolise darovao je krv 99-ti put, Janja Vuković iz D.Mahale je redorderka među ženama s područja općine Orašje s 50 darivanja, a s njima je bio i jubilarac Josip Pejić iz O.Luke u čijoj knjižici je upisano 25 darivanja krvi.

Janja Vuković nositeljica O pozitivne krvne grupe, danas je po 50-ti put darivala ovu najdragocjeniju tečnost. Na taj humani čin prvi put se odlučila 1999.godine u Vinkovcima i od tada je dala oko 15 litara, s tim da redovito svaka četiri mjeseca dolazi na Odjel u Orašju kako bi pomogla osobama u potrebi. Iz ordinacije je izašla s osmjehom na licu, svjesna da će njezina krv nekome  pomoći u ozdravljenju. –„Neopisivo sam sretna da sam danas dostigla brojku od 50 darivanja i sve dok sam zdrava darivat ću krv, bez obzira da li po pozivu ili po terminu. Nakon svakog darivanja osjećam se dobro s puno pozitivne energije kojom me ispunjava humana misija. Poručila bih svim osobama koje nemaju strah od igle, koje su zdrave i sposobne za darivanje krvi, da dođu na odjel, jer lijepo je kad nekome možeš pomoći u ozdravljenju“, poručila je Janja Vuković.

Dr. Milica Mott, šefica Službe za Transfuzijsku medicinu Županijske bolnice u Orašju, zahvalila je svim davateljima i poručila da njihovo odricanje i želja da pomognu drugima nemaju cijenu. –„Drago nam je da i među ženama imamo humanih osoba kao što je Janja, koje su spremne odazvati se na svaki naš poziv,  kazala je dr. Mott. Josip Pejić je po prirodi čovjek koji želi pomagati i činiti dobro drugim ljudima, a u proteklih 7 godina darivao je svoju krv 25 puta. Na ovaj humani čin potaknula ga je želja da svojom krvlju pruži pomoć drugim ljudima, bez obzira kome je namijenjena.  –„Lijepo je činiti velika humana djela, a jedno od tih je dragovoljno darivanje krvi. To je zdravo, prvenstveno za samog davatelja, a poseban je osjećaj kad pomažeš nekome da ozdravi“, poručio je Josip.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password