Izborna kronika 26.09.2018.g.

Središnje izborno povjerenstvo BiH organiziralo je sastanak s direktorom Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem. Jednoglasno je konstatirano da nema nikakve sumnje u točnost Središnjeg biračkog popisa. Naglašeno je da se broj birača upisanih u Središnji birački popis ne temelji samo na broju izdanih osobnih iskaznica u BiH. Također je konstatirano da, sukladno Izbornom zakonu BiH, osobna iskaznica kojoj je istekao rok važenja istovremeno ne znači i gubitak biračkog prava. Iako je ovo ponovljeno više puta u javnim istupima predstavnika ove dvije državne institucije, u javnosti se plasiraju dezinformacije i nestručni komentari koji nisu utemeljeni na zakonu, ističu u SIP-u BiH.

U nedjelju, 07. listopada u BiH će biti održani Opći izbori. Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva birače da prije dana izbora provjere lokaciju svog biračkog mjesta. To mogu učiniti ako posjete web stranicu SIP BiH www.izbori.ba i otvore link „Jeste li registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke. DRugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12. Poruka treba da sadrži samo JMB. Slanje poruke košta 0,10KM+PDV. I treći način provjere je da birač posjeti općinski Centar za birački spisak i da provjeri lokaciju svog biračkog mjesta, izvijestili su iz SIP-a BiH. Slijede i stranačka priopćenja

„Europska pučka stranka stala je iza HDZ-a. To je sad već jedno veliko zajedništvo, daleko s ovih prostora gdje mi igramo ove političke utakmice. Oni su razumjeli što mi hoćemo, vjerodostojnost i dosljednost politike koju vodimo, i u tome nas podržavaju. Naš program i naše zajedništvo pred Opće izbore, program opstanka i ostanka, nude preduvjete za bolji život i bolju budućnost,  kazao je predsjednik HDZ-a BiH dr Dragan Čović, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

BiH je na putu da postane članica EU te se sve buduće korekcije izbornog zakonodavstva i Ustava BiH moraju odvijati u okvirima europskih demokratskih standarda i presuda Europskog suda za ljudska prava. Svaki korak koji bi značio prelazak tih okvira, uvođenjem dodatnih podjela po etničkoj osnovi i oduzimanjem prava građanima da biraju i budu birani, je nedopustiv, priopćeno je iz Press centra SDA

Na SDP-ovim skupovima u Odžaku i Brčkom, poručeno je da je status Distrikta Brčko neupitan i da je on sastavni dio države BiH, a ne bilo kojeg od entiteta. Brčko je grad koji je oslobođen suvišne entitetske ili kantonalne uprave i to je recept za cijelu državu. Na skupu u Odžaku, uz ostale, obratili su se, i kandidati na listi za Skupštinu ŽP –  Mirsad Ahmetović, Ante Božić i Damir Hamidović, priopćeno je iz SDP-a.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio je Odžak, čime je još jednom potvrdio namjeru da posebnu pažnju posvećuje područjima u kojima Bošnjaci žive u manjini. Podsjetio je da je u proteklih nekoliko mjeseci obišao više od 100 gradova i mjesta u BiH te da je vidio da je bošnjački narod podignute glave i da se bori za svoju poziciju i svoja prava,  navode u priopćenju Press službe SDA BiH.

Jeremy Corbyn, predsjednik Laburističke partije Velike Britanije, najveće opozicijske i ljevičarske stranke u ovoj zemlji, povodom predstojećih općih izbora u Bosni i Hercegovini, poslao je pismo u kojem daje punu podršku Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine,  navodi se u pismu podrške.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password