Intervju s načelnikom općine Orašje Stankom Vincetićem u povodu Dana hrvatskoga filma

Projekt „Dani hrvatskog filma“  svih ovih godina snažno podupire općina Orašje, a po prvi put prijem za sve goste koji očekuju svečano otvorenje festivala organizirat će Stanko Vincetić, načelnik općine Orašje.

-Festival donosi ogromnu promociju našoj općini i najveći je kulturni i društveni događaj koji se tradicionalno ponavlja prvog vikenda u rujnu. Ivo Gregurević i kompletna manifestacija uzdižu našu sredinu iznad lokalnih okvira i prikazuju u najljepšem svjetlu. To jasno govori da ovo nije samo ruralna sredina u kojoj se ljudi bore za egzistenciju, nego pokušavamo osigurati kvalitetan život u svoj punini za stanovnike ovog prostora. Isto tako pokušavamo i široj javnosti prezentirati ljepotu i raznolikosti naše sredine, kao i druge potencijale, što ima svoje implikacije i u političkom i u ekonomskom pogledu. Prijem je jako ugodna stvar i prilika da upoznam neke nove ljude na određenim pozicijama. Potrudit ću se da ga što manje osobno obilježim i da ga proširim na sve naše dužnosnike, raspoređene na različitim razinama, da se i oni uključe u prijem gostiju. Cilj nam je da se svatko od gostiju osjeća dobrodošao u našu sredinu i da svatko uz sebe ima svog domaćina.

Obzirom da su na otvorenje festivala dolazak najavili vrlo visoki gosti iz politike i gospodarstva, je li to mogućnost lobiranja za određene projekte u općini Orašje?

-Normalna je stvar da ovakve manifestacije budu popraćene nizom sastanaka u raznim formatima. Uoči festivala imat ćemo tradicionalnu kulturnu manifestaciju Večer Hercegovine u Posavini, zatim sjednicu predsjedništva HDZ BiH, kolegij načelnika općina iz HDZ BiH, sjednicu predsjedništva Zajednice žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“, kolegij ravnatelja Zavoda za zapošljavanje i niz drugih sastanaka. Svaki oblik komunikacije, formalne i neformalne prirode, sigurno nas primiče realizaciji naših ciljeva. Na prostoru općine imamo četiri velika infrastrukturna projekta i općina je trenutno jedno veliko gradilište, pa u određenoj mjeri i građani trpe teret raskopanih ulica. Radi se o projektima proširenja vodovodne i kanalizacijske mreže, izgradnji pročistača pitke vode kojeg ćemo unatoč visoke cijene uspjeti realizirati. S druge strane, imamo kontakte koji mogu dati rezultate kad su u pitanju investicije i gospodarstvo. Također su aktualne teme problematike Carinskog terminala i daljnji razvoj gospodarske zone Orašje.

Kakav je status kulturnih događaja u općinskim planovima?

-Jako puno držimo do tradicije i kulture i stalo nam je da tijekom godine imamo nekoliko iznimno uspješnih projekata koji su već prerasli u tradicionalne.Borimo se da sačuvamo bogato kulturno naslijeđe naših predaka i prenesemo na mlade. Uz festival Dani hrvatskog filma istaknuo bih Dane Tolise, Lutkarsko proljeće, zatim tradicionalne pokladne večeri u našim mjesnim zajednicama, Bajramski koncert i druge.

Očekivanja su bila da će u sklopu festivala biti otvorena nova sportska dvorana u Orašju.

-U postupku smo realizacije uporabne dozvole i nadamo se da će od strane općinskog vijeća biti dana na upravljanje Srednjoškolskom centru. Tek nakon toga možemo je službeno otvoriti i staviti u njezinu funkciju.

Rodom ste iz D.Mahale, istog mjesta kao i Ivo Gregurević, pa koliko ga osobno poznajete i kakva su vaša iskustva s njime?

-Ivo je živopisna osoba koju je jako teško opisati u par rečenica. Poznajem ga još kao dijete, jer je svima nama bio kao nekakav idol i uzor. Izdvojio bih trenutak iz ratnog vremena, jednu sitnicu  koja mi se nekako urezala u pamćenje. I sada vidim sliku naših nasmijanih i ozarenih lica kad smo ja, brat, sestra i tri rođaka dobili jedan paket iz Zagreba s jako puno Kraševih čokoladica. Pristup Ive Gregurevića je tako jednostavan i kad god može biti neformalan on to uspijeva. Na takav način s lakoćom pristupa i organizaciji ovako zahtjevnog projekta kao što su Dani hrvatskog filma u Orašju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password