Humanitarna putujuća izložba umjetničkih djela “Pomozimo zajedno” u Franjevačkom samostanu Tolisa

Humanitarna putujuća izložba  umjetničkih djela „Pomozimo zajedno“ Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać zaustavit će se nakratko i u ŽP, konkretno u Franjevačkom samostanu Tolisa u četvrtak 26. travnja, gdje će ostati do srijede 2. svibnja o.,g. Pripremu ovoga humanitarnoga projekta u Orašje je došao dogovoriti predsjednik udruge Ivan Soldo, koji se u utorak 24. travnja sastao s predsjednikom Vlade ŽP Marijanom Klaićem, predsjednikom Matice Hrvatske Orašje prof. Vidanom Janjićem i gvardijanom Toliškoga samostana fra Mariom Jurićem.

„Humanitarna putujuća izložba se provodi u partnerstvu s ograncima Matice Hrvatske u BiH i Hrvatskoj, s javnim poduzećima Eronet i Elektroprivreda i uz pokroviteljstvo Vlade RH.  Izložba ima za cilj upoznati građane i u BiH i u Hrvatskoj s vrstama pomoći koje HU fra Mladen Hrkać pruža ljudima na liječenju u Zagrebu, kao i s projektom izgradnje doma fra Mladen Hrkać u Zagrebačkoj Dubravi. Dom je kapaciteta do 220 osoba, a osim smještaja svim će osobama biti pružene i psihološka i svaka druga pomoć, jedna novina u pružanju socijalne pomoći koje udruga u postojećim uvjetima u kojima djeluje pruža korisnicima koji dođu na liječenje u Zagreb“, istaknuo je predsjednik Soldo.

Izložba je satkana od 79 umjetničkih djela koje su sami autori ili korisnici donirali udruzi u proteklih 6. godina. Na ovaj način javnosti se žele pokazati ova djela, ujedno i gesta donatora. Promovirajući geslo „Pomozimo zajedno“ s ovime pokazujemo da svatko može sudjelovati u ovoj velikoj priči koja danas rezultira izgradnjom doma jedinstvenog ne samo na ovim područjima nego u cijelom svijetu. Dom na jednom  mjestu pruža sve vrste usluga bez obzira na socijalni i materijalni status, vrstu bolesti, spol, dob, nacionalnu pripadnost, vjerospovijed i sva pomoć za korisnike je potpuno besplatna“, naglasio je predsjednik Soldo. Udruga je aktivna na društvenim mrežama, gdje se i nalaze sve potrebne informacije i kontakti za pomoć.

Iz Županije Posavske usluge udruge koristilo je oko 20-ak osoba, a na sreću puno je više onih koji podržavaju njen humanitarni rad u odnosu na one koji trebaju konkretnu pomoć. Potporu njenom radu građani daju na različite načine, putem trajnoga naloga ili kroz donaciju u humanitarne kutije postavljene na raznim mjestima, a značajna je i pomoć Vlade ŽP koja dugi niz godina prati njen rad i odaziva se u akcije koje se provode kako u ŽP, tako i u  BiH i Hrvatskoj.

Za svoj humanitarni rad Udruga fra Mladen Hrkać je dobila mnoga priznanja, među kojima je i nagrada „Europski građanin“, koju je dodijelio Europski parlament, što je i bila prekretnica u radu i djelovanju. Nakon toga priznanja su dolazila i s drugih strana čime je udruga dobila potvrdu  svega onoga što jeste, a što uvelike olakšava njen rad i djelovanje. Za udrugu možda   draža i vrednija je nagrada „Didak“, povodom 100. obljetnice spašavanja gladne djece iz Hercegovine i Dalmacije koju je fra Didak Buntić odveo u Slavoniju i sama usporedba rada i djelovanja s veličinom kao što je fra Didak Buntić imponira i jako su vezani za tu nagradu, ističu u udruzi. Na njihovu adresu stigla je i nagrada „Večernjakov pečat“ u kategoriji Ponos BiH-humanist, kao i brojne druge nagrade i priznanja. Predsjednik Soldo je zahvalio svima koji su dio humanitarne udruge, na bilo koji način, i pozvao ostale da postanu dijelom ove velike i humane priče.

Nakon Tolise,  humanitarna putujuća iizložba umjetničkih djela „Pomozimo zajedno“, putuje u Vukovar na manifestaciju „Svehrvatsko naj“  od 3. do 6. lipnja o.g.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password