Fra Mirko Mišković iz Kostrča 9. kolovoza slavit će Mladu misu u Tolisi

Nedjelja 09.kolovoza u župi UBDM u Tolisi bit će svečan dan za sve župljane, osobito za mještane Kostrča koji će tog dana proslaviti  Mladu Misu svog sumještanina fra Mirka Miškovića. Mladomisnik fra Mirko Mišković, član je provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. Rođen je u Vinkovcima 22. studenoga 1993. godine, kao prvi od četvorice sinova u obitelji Marijana Miškovića iz roda Brkića i Danice, rođene Živković iz Kostrča. Trojica njegove mlađe braće Mario, Tomislav i Dario i svi trenutno žive u Kostrču. 

Djetinjstvo je proveo u Kostrču u Bosanskoj Posavini gdje je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi primio sakramente kršćanske inicijacije. Završio je osnovnu školu fra Ilije Starčevića u Kostrču i Tolisi, a 2008. godine  ulazi u Sjemenište franjevaca trećoredaca glagoljaša. Prvu godinu klasične gimnazije završio je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na zagrebačkoj Šalati, a preostala tri razreda i maturu položio  u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji “don Frane Bulić” u Splitu.

Nakon gimnazije fra Mirko je upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kojeg je i završio prošle godine. U međuvremenu u redovničkoj formaciji završio je godinu Novicijata u Krku, te položio najprije privremene zavjete, a potom u rujnu prošle godine i svečane redovničke zavjete. Po rukama zagrebačkog nadbiskupa Kardinala  Bozanića zaređen je za đakona u zagrebačkoj prvostolnici i pred nešto više od mjesec dana u Mariji Bistrici zaređen za prezbitera.  

„Propovjednik na Euharistijskom slavlju bit će fra Vidan Mišković, trenutno voditelj HKM u Minsteru i Duisburgu u Njemačkoj, moj sumještanin i rođak, također i subrat u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša. Što se tiče glazbenog dijela na Mladoj misi, to će biti župni zbor Mirjam, a poslije na ručku župni zbor Adoro. Sve mještane ovim putem pozivam da sudjeluju, a na poseban način pozivam ih da dođu u narodnim nošnjama koje su naš posavski ponos i ogledalo ljepote ovoga kraja i nekakav odraz naše povijesti i podrijetla. Naravno, pozvani su svi svećenici iz okolnih župa, zajedno s domaćim fratrima u toliškom samostanu. Očekujem određeni broj svojih gostiju iz Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša na čelu s provincijalom fra Ivom Martinovićem, a također poziv je upućen i civilnim vlastima na razini Županije Posavske i općine Orašje“, precizirao je fra Mirko

Posljednju Mladu misu u župi Tolisa, proslavio je fra Silvio Zlatarević iz Ugljare 05.08. 2018. godine, a fra Mirko je istaknuo zanimljiv podatak kako je posljednja Mlada misa kostrčkog svećenika bila prije 19 godina, točnije 29.7. 2001.godine, a slavio je fra Marinko Živković, koji danas djeluju u župi Sv.Ane u Domaljevcu. –„Ukoliko uzmemo opću povijest Mladih misa u župi Tolisa i ovdje u Bosanskoj Posavini, lako ćemo naići na podatak da je gotovo svake godine ili u nekoliko godina bila mlada misa. Činjenica da iz Kostrča već 19 godina nije bilo mladomisnika, također bjelodano svjedoči o jednoj krizi duhovnih zvanja koja je zahvatila crkvu na zapadu, a očito hvata po malo i crkvu u našem narodu“, tvrdi fra Mirko i nastavlja, -„Kažemo da svaka medalja ima dvije strane, a svijetla strana je podatak kojim se mještani Kostrča  s pravom ponose. Kostrč je među manjim selima općine Orašje i u župi Tolisa, ali ima deset živućih svećenika koji djeluju po raznim župama, a za mene je bitno istaknuti, u različitim zajednicama. Tako imamo franjevce Bosne Srebrene, sa mnom imamo tri trećoredca i također dijecezanske svećenike. To je pokazatelj da je Kostrč kao selo duboko ukorijenjen u našu hrvatsku katoličku tradiciju, da je selo u kojem doista postoji vjernost Bogu i katoličkoj crkvi i u konačnici da su tu postojale i molitve naših sumještana koje su evo izmolile 10 svećeničkih zvanja i dvije redovnice, ali ne zaboravimo i naše pokojne svećenike“, naglasio je mladomisnik.

Svoju Mladu misu fra Mirko će slaviti u specifičnim okolnostima pandemije koronavirusa i bolesti COVID-19. Misa će biti održana u crkvenom dvorištu uz poštivanje svih mjera i propisa, kako civilnih tako i crkvenih vlasti Vrhbosanske Nadbiskupije i uz uvažavanje određenih tradicijskih i kulturoloških naslijeđa ovoga kraja, uz nadu da pandemija neće ugroziti slavlje koje će biti primjereno okolnostima u kojima se svi nalazimo.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password