Epidemiološko stanje u ŽP ocijenjeno povoljnim i dobrim

Aktualna epidemiološka situacija u ŽP sa aspekta koronoavirusa, bila je tema press konferencije u zgradi Vlade ŽP u Orašju. Epidemiološka situacija ocijenjena je povoljnom i dobrom, a predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike, ministar Damir Živković, naglasio je kako su na vrijeme pripremili djelatnike u zdravstvu, a također i određene prostore, pa su formirana četiri izolatorija. –„Tri su pri Domovima zdravlja i jedan pri Županijskoj bolnici u Orašju, a ukupan broj kreveta je 50. Stožer će do kraja tjedna pripremiti jedan prostor za karantenu, a to će biti sportska dvorana s 50 kreveta. Prioritet nam je također, ubrzana nabavka zaštitne opreme za zdravstvo, kazao je ministar Živković.
Zdravstveni sustav na području općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac, tri Doma zdravlja i Županijska bolnica u Orašju, spreman je za dalji nastavak borbe s epidemijom, kazao je premijer Topić, te izrazio zahvalnost medicinskom osoblju, policijskim službenicima i inspektorima koji su kaže, prva linija obrane, ali isto tako i građanima u PŽ koji su pokazali odgovornost u ovoj situaciji. –„Borba najviše ovisi o svima nama i našoj pojedinačnoj odgovornosti i za sada smo u tome dobri, a želim i vjerujem da ćemo takvi biti i ubuduće. Nakon što je jedna pacijentica izliječena, imamo povoljnu situaciju, ali to nas ne smije opuštati i ne smijemo se zavaravati time, jer moramo biti spremni da bi novi testovi mogli pokazati da će se ta zaraza pojaviti, kazao je Topić.
Na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite donesene su nove zapovijedi kad je u pitanju ograničenje kretanja stanovništva na području ŽP, što su u biti zapovijedi koje je donio Federalni stožer, ali prilagođene situaciji u Posavini. Uz poštivanje svih vremenskih ograničenja, pružena je mogućnost poljoprivrednicima koji voze traktore, a nemaju više od 65 godina, da se u takvim situacijama mogu kretati od kuće do svojih polja. U stožeru vjeruju kako je to jedan od načina koordinacije federalne i županijskih razina, tako da istodobno postoje mjere koje će ograničavati kontakte i sprečavati širenja virusa, ali isto tako omogućiti ljudima da se bave i poljoprivredom.
Predsjednik Vlade ujedno i predsjednik Županijskog stožera Civilne zaštite Đuro Topić, izrazio je očekivanja da ŽP od federalne razine vlasti konačno dobije i konkretnu pomoć kad je u pitanju oprema za zdravstvene djelatnike i njihovu zaštitu, kao i oprema za liječenje pacijenata. –„U ograničenjima koje imamo na mjestima okupljanja, a to su trgovine, ljekarne i prostori rada, inzistiramo da općinske sanitarne inspekcije kontroliraju kako se trgovci ponašaju, da li provode mjere zaštite i socijali razmak, te da li redovito dezinficiraju sve što se koristi u kupovini u tim prostorima“, kazao je Topić.
Na pitanje o statusu GP Orašje Topić je izrazio očekivanja da se status Graničnog prijelaza Orašje riješi u što skorije vrijeme i da se na njemu uspostavi karantena, ili da se zatvori. -“Od Graničnog prijelaza Orašje sada se stvorio jedan lijevak preko kojeg ulaze svi oni koji ne žele ići u posebne karantene i imati posebne tretmane na graničnim prijelazima u Šamcu, Brodu i Gradišci. To nam pravi problem, pogotovo vikendom, a mi smo ga privremeno riješili, tako što pripadnici MUP-a ŽP od GP Orašje vrše pratnju svih osoba u njihovim osobnim automobilima ili autobusima do granice ŽP i predaju ih mjerodavnim službama u F BiH i RS. Sve to nam uzrokuje nepotrebno angažiranje velikog broja policajaca koji bi se istovremeno trebali baviti kontrolom provedbe ostalih mjera i zapovijedi koje su na snazi u ŽP“, naglasio je predsjednik Đuro Topić.
Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na mogućnost dolaska brojnih osoba iz inozemstva i koliko su one rizične za prenošenje koronavirusa, na što je Topić uzvratio kako je jedna od prvih preporuka stožera bila da se ne kreće iz dijaspore na put do kuće. –„Jasno nam je da postoje osobe koje će zbog neriješenog zdravstvenog ili gubitka posla morati doći kući. U tim ćemo slučajevima reagirati po proceduri i tražiti da maksimalno poštuju mjeru samoizolacije, a koji imaju simptome bolesti, bit će testirani i dalje će se postupiti po proceduri. Cijela situacija se može popraviti sa što manje kretanja i smanjene komunikacije. Ako se ona poveća, a mogla bi se povećati za Uskrs, sadašnje stanje koje je dosta stabilno moglo bi se ugroziti“, kazao je Topić.
Ravnatelj Županijske bolnice Orašje dr. Perica Jelečević je naglasio kako u bolnici nemaju organizirani zarazni odjel niti specijalistu za zarazne bolesti, pa su bili prisiljeni formirati privremeni zarazni odjel i staviti ga u funkciju obrane od epidemije koronavirusa. Na određen način prestrukturirali su kadrovske potencijale, liječnike i medicinske sestre i u takvoj situaciji glavninu svoje djelatnosti preusmjerili i uskladili s novonastalom situacijom. –„U našoj bolnici uspješno je liječena i izliječena jedna pacijentica iz Domaljevca koja je bolovala od srednje teške kliničke slike COVID-19, zbog čega svi skupa možemo biti ponosni. Funkcija Županijske bolnice je također u eventualnoj daljoj trijaži, odnosno slanju najtežih kliničkih oblika od ove infekcije. Uspostavili smo suradnju s tuzlanskim UKC-om, gdje uobičajeno šaljemo pacijente, tako da imamo obećanja da neće biti problema ukoliko se pojavi pacijent s težom kliničkom slikom. Generalno mogu reći kao liječnik, ravnatelj bolnice i kao član Kriznog stožera, da je Krizni stožer do sada pokazao dosta dobru učinkovitost. Pokazali smo relativno dobru ozbiljnost u ovoj situaciji i smatram da je epidemiološka situacija za nas, za sada relativno povoljna i dobra”, naglasio je dr. Perica Jelečević.
Specijalista epidemiolog dr.Goran Pavić je podsjetio kako su u vremenu od 13. ožujka u posebnom izolatoriju u Županijskoj bolnici Orašje na hospitalizaciji imali pacijenticu starije životne dobi kojoj je laboratorijskim testiranje potvrđeno postojanje koronavirusa sa izraženim simptomima bolesti COVID-19. –„Pacijentica je primila adekvatnu terapiju tijekom perioda izolacije u ŽB Orašje i dobro se osjeća. Za nju smo proveli dodatna testiranja sukladno proceduri i dobili dva negativna rezultata, čime se može reći da je izliječena. Sukladno preporukama, nakon što smo pacijenticu otpustili iz bolnice u Orašje, određena joj je dodatna 14-dnevna samoizolacija“, pojasnio je dr.Goran Pavić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password