Epidemiološka slika u ŽP je narušena, ali situacija nije dramatična

Epidemiološka slika u ŽP je narušena, ali situacija nije dramatična, rečeno je na današnjoj sjednici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽP. Deset dana nakon što je prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen u BIH, jučer je potvrđen i prvi slučaj u ŽP, dok je drugi testirani nalaz negativan.
Ministar Damir Živković je na tiskovnoj konferenciji u Orašju istaknuo kako su s područja ŽP na analizu poslana dva uzorka. Prvi s područja općine Orašje je trenutno je negativan, dok je drugi s područja općine Domaljevac Šamac potvrđen kao pozitivan. Pacijentica je starije životne dobi iz mjesta Domaljevac i trenutno je smještena u Izolatoriju Županijske bolnice u Orašju.
Predsjednik Kriznog stožera, resorni ministar Damir Živković na tiskovnoj konferenciji je naglasio kako su poduzete sve potrebne radnje vezano za izolaciju onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. –„Trenutno imamo jedan slučaj zaraze korona virusom na području PŽ. Pacijentica je starije životne dobi iz mjesta Domaljevac i trenutno je smještena u izolatoriju Županijske bolnice u Orašju. Svi kontakti su se javili u zavod za javno zdravstvo i trenutno imamo 103 osobe za koje je izdano rješenje o samoizolaciji. Naše zdravstvene ustanove su spremne i rade sve preventivne mjere u cilju ograničavanja i sprečavanja širenja ove infekcije“, naglasio je ministar Damir Živković, predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike PŽ.
Ministar je dodao kako će uskoro imati sastanak s predstavnicima UKC u Tuzli koji su izrazili spremnost za suradnju, te kazali kako će prihvatiti pacijente koji su u teškom stanju, mada i oni koji su u Orašju nemaju tešku kliničku sliku i ostaju u izolatoriju. –„U zadnje vrijeme bilo je različitih slučajeva od strane onih koji su dolazili iz inozemstva i nisu se pridržavali mjera koje je donosio krizni stožer. Imali su rješenja kojih se nisu pridržavali, tako da ćemo u svu priču uključiti i Ministarstvo unutarnjih poslova Posavske Županije, izjavio je ministar Živković.
Dr. Goran Pavić, specijalista epidemiolog pri Zavodu za javno zdravstvo ŽP ističe kako je u ŽP trenutna epidemiološka situacija pogoršana, ali još uvijek nije alarmantna. –„Nakon što je u petak izolirana jedna osoba pristigla iz Njemačke, sukladno definicijama bolesti bila je sumnjiv slučaj. Uzorci su poslani na mikrobiologiju UKC Tuzla i preliminarni rezultati su pokazali da je osoba sumnjivo pozitivna. Dodatni test u subotu je pokazao isto, nakon čega smo uzorak sutradan poslali na referentni laboratorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odakle je stigla konačna potvrda da je osoba pozitivna. Riječ je o ženi starije životne dobi, zasad se dobro osjeća i simptomi su blagi. Naša služba je kontaktirala sve osobe koje su bile u bliskom kontaktu s dotičnom pacijenticom, kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji i njihovo zdravstveno stanje se prati“, naglasio je dr. Pavić.
Ukoliko se kod ovih osoba razviju simptomi, dr. Pavić je kazao kako će biti testirani. –„Cilj je da osobe koje su imale potencijalni kontakt stavimo u izolaciju odnosno samoizolaciju u vlastitom domu u trajanju od 14 dana, te u slučaju da one razviju simptome bolesti, (što ne znači da će ih uopće razviti), ograničimo širenje ove bolesti. To je jedna od preventivnih epidemioloških mjera koje poduzimamo i moram reći da smo imali četiri bliska kontakta. Te osobe su u samoizolaciji, svakodnevno pratimo njihovo zdravstveno stanje, te u slučaju simptoma, osobe ćemo testirati kako bi utvrdili da li su pozitivne, ali najvažnije je da su u samoizolaciji čime sprečavamo tako širenje ove bolesti“, poručio je dr. Goran Pavić.

I dalje su na snazi sve naredbe i preporuke županijskog i federalnog kriznog stožera. Posebno je naglašena obveza svih osoba koje su ovih dana doputovale na područje Županije Posavske iz zemalja zahvaćenih koronavirusom, da se obvezno jave zdravstvenim ustanovama u ŽP putem telefona zbog daljnjih uputa. Građani koji dolaze iz inozemstva pozvani su da strogo poštuju naredbe Kriznog stožera o 14-dnevnoj izolaciji.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password