Đurđica Marošević iz Tolise obranila doktorski rad na Masarykovom Univerzitetu u Brnu

Orašje i Posavina područje su iznimno bogato po mnogo čemu – od prirodnih do neprocjenjivih ljudskih resursa. Posebno se možemo pohvaliti mladim obrazovanim i uspješnim osobama koje su, zbog boljih uvjeta rada ali i napredovanja u struci, morali potražiti drugo, povoljnije mjesto pod suncem. Početkom ovoga mjeseca, 2. studenog, doktorski rad u Brnu u Češkoj, obranila je mlada znanstvenica, naših korijena Đurđica Marošević iz Tolise. Za svojim snovima krenula je  najprije u Zagreb, odmah iz srednje škole, gdje je završila Preddiplomski studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Zagrebačkog Sveučilišta. Tamo je radila i Diplomski studij, ali u sklopu bilateralnog programa i suradnje s Univerzitetom u Orleansu, gdje je stekla titulu magistre molekularne biologije i magistre bioindustrijske tehnike. I nije se zaustavila na tome!.U želji za stjecanjem novih znanja i usavršavanjem, upisala je poslijediplomski/doktorski studij na Masarykovom Univerzitetu u Brnu, smjer mikrobiologija. Tema doktorata bila je “Molekularna epidemiologija rezistencije na makrolide-linkosamide-streptogramine B i mehanizmi koji utječu na njihovo širenje”, u kojem je ova perspektivna znanstvenica istraživala što se dogodi s genima za rezistenciju u mikrobiomu crijeva pilića kada se izlože utjecaju raznih antibiotika. Na obrani doktorata s njom je bila i njena ponosna obitelj, pred kojom je, ali i kolegama i profesorima, Đurđica uspješno obranila doktorski rad i iskazala vrhunski znanstveni potencijal.

Kao dio doktorata objavila je dva prvoautorska članka koji su temom vezani baš za doktorat, a bila je i koautorica na još 5 publikacija nastalih tijekom master i doktorskog studija (ne računajući najnovije publikacije na novom poslu). „Ostvarila sam i jednu suradnju s Norveškim Univerzitetom Prirodnih Znanosti u Aas-u, gdje sam provela 6 mjeseci u 2015 godini. Tamo sam se bavila bioinformatičkim metodama i metagenomikom (istraživanje cjelokupnog sadržaja gena, ne samo struktura i mikroba/bakterija u crijevima, nego i svih gena koji taj mikrobiom sadrži).

Obranu doktorata sam imala 2.11.2018 i eto sad sam službeno doktorica znanosti“, ponosno ističe ova samouvjerena 30-ogodišnjakinja.   .

Ljubav i sklonost ka prirodnim znanostima omogućili su joj da od 2015-2017 radi postdoktorsko usavršavanje na prestižnom programu ECDC-a (Europski Centar za prevenciju i kontrolu bolesti) koji se zove EUPHEM. To je Europski program za mikrobiologiju u javnom zdravstvu, i upravo je Đurđica  prva Hrvatica koja je sudjelovala u tom programu. Prije obrane doktorskog rada radila je na Zavodu za javno zdravstvo i sigurnost hrane Bavarske, gdje je i danas zaposlena kao epidemiologinja u nadgledanju zaraznih bolesti i kao mikrobiologinja na nacionalnom referentnom centru za borrelie gdje se uglavnom bavi sekvenciranjem. (nacionalni referentni centar za borrelie je dio tog zavoda za javno zdravstvo).

„Trenutačno sam jako zadovoljna poslom kojim se bavim i životom u Bavarskoj općenito, a što će budućnost donijeti, vidjet ćemo!“, ustvrdila je Đurđica koju, unatoč doktorskom zvanju, krase jednostavnost, skromnost i vrlo velika ljubav prema poslu kojim se bavi. Upravo ju je posao prije par dana odveo i na Maltu, i jako puno putuje na stručne i znanstvene skupove po Europi, a kad joj vrijeme dozvoljava rado navrati i u svoju radnu Tolisu.

Kao srednjoškolka Đurđica je radila emisiju u programu Radiopostaje Orašje, i suradnju s ovom kućom nastavila i tijekom faksa. Budući je zanima radijski posao, upisala je u Njemačkoj tečaj retorike jer, kaže, njena zainteresiranost za radio/reklame/sinkronizaciju ne jenjava. Ne isključuje mogućnost da se u budućnosti profesionalno vrati i svom starom hobiju!

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password