Dr. Dragan Čović danas posjetio ŽP, boravio u Orašju i Odžaku

  • Dr. Dragan Čović danas posjetio ŽP, boravio u Orašju i Odžaku
  • Dr. Dragan Čović danas posjetio ŽP, boravio u Orašju i Odžaku
  • Dr. Dragan Čović danas posjetio ŽP, boravio u Orašju i Odžaku
  • Dr. Dragan Čović danas posjetio ŽP, boravio u Orašju i Odžaku

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio Županiju Posavsku i u Orašju održao radni sastanak sa Županijskim stožerom civilne zaštite ŽP i Kriznim stožerom pri Ministarstvu zdravstva i socijalne politike. Osnovna tema sastanka bila je epidemiološka slika i stanje svih pojava vezanih za pandemiju koronavirusa, a razgovarano je i o potpori viših razina vlasti Županiji Posavskoj.
Po završetku sastanka održana je press konferencija na kojoj su govorili ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović. Ministar Živković je izvijestio da su u ŽP do sada koronavirusom inficirane ukupno tri osobe, a ukupno je izdano 557 rješenja o samoizolaciji, od kojih je za 475 osoba rješenje isteklo. –„Po naredbi Federalnog ministarstva zdravstva uspostavljena je karantena za osobe koje ulaze u BiH sa zadržavanjem od 28 dana ( dvije osobe zadržane). I dalje imamo problema oko opreme, no nadamo se do kraja tjedna riješiti i taj problem“, kazao je ministar Živković.
Predsjednik Vlade Đuro Topić upoznao je medije s temama sastanka i pri tom istaknuo kako su predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH upoznali sa svim aktivnostima i mjerama koje u ŽP poduzimaju na planu suzbijanja pandemije koronavirusa. Topić je naglasio kako je za sada stanje dobro, ali svi trebaju i dalje nastaviti punim kapacitetom pratiti ovu oblast, biti oprezni i odgovorni, kao što su do sada bili i stanovnici ovoga područja koji jako disciplinirano provode sve mjere. –„Moramo izdržati i biti na toj razini discipliniranosti kako bi se vratili normalnom životu za nekoliko tjedana, što potvrđuju prognoze svih stručnjaka ove oblasti. Informirali smo predsjednika sa svim aktivnostima koje radimo na mjerama za naše obrtnike, gospodarstvenike i poljoprivrednike. U narednih 10-tak dana imat ćemo sve mjere na razmatranju u Vladi ŽP, kako bismo ih koordinirali skupa s mjerama Federacije BiH. Vjerujem da će to biti dovoljna potpora za sve one koji ne mogu imati poslovnu aktivnost, ili zato što je ona umanjena, te razlog da ne otpuštaju djelatnike“, kazao je predsjednik Vlade Đuro Topić.

U obraćanju medijima dr. Čović izrazio je zadovoljstvo prezentiranim stanjem u ŽP, te naglasio kako je želio da na licu mjesta vidi kako funkcionira sustav u uvjetima koronavirusa. –„Najvažnije je da kontroliramo zdravlje naših ljudi, da se poštuju sve mjere koje su stožeri donijeli i ako ovako nastavimo, vrlo brzo očekujem da ćemo imati intervencije na svim stožerima da neke odluke liberaliziramo, ali naravno da ta liberalizacija ne ugrozi zdravlje ljudi. Osigurali smo sve što je nužno, kad je u pitanju zdravstveni sektor u ŽP. Vodit ćemo računa da sva pomoć koja dolazi iz različitih krajeva svijeta u BiH bude, kada je u pitanju zdravstvo, raspodijeljena na korektan način i najvažnije je da tih sredstava ne nedostaje“, naglasio je dr. Dragan Čović. U nastavku je dr. Čović kazao kako je drugi razlog njegova posjeta ŽP da porazgovara sa stožerom, a jednako tako i s predstavnicima Vlade, odnosno tri općine, kako pomoći da se postojeća situacija sa što manje štete odrazi na gospodarstvo i na život ljudi. –„Upoznao sam predsjednika Vlade s pregovorima oko raspodjele sredstava MMF-a i smatram da sredstva mogu biti dostatna da se izdrži ključni pritisak ove i iduće godine. Najvažnije je pomoći gospodarske aktivnosti kako ne bi došlo do otpuštanja djelatnika. Pred nama je sigurno i donošenje rebalansa proračuna, možda i više njih ove godine, kako bismo vidjeli što ćemo još od sredstava trebati osigurati da bi se i ovdje život normalno odvijao. U svakom slučaju, ukoliko budemo disciplinirani na razini na kojoj jesmo, a čini nam se da smo već doživjeli taj pandemijski vrh kad je u pitanju ovaj dio BiH u Posavini, dao Bog da to ostane i da i dalje imamo smanjivanje pandemijskih aktivnosti“, kazao je dr. Dragan Čović.
Nakon sastanka i obraćanja medijima dr. Dragan Čović je posjetio Županijsku bolnicu u Orašju gdje su ga pred zgradom dočekali ravnatelj dr. Perica Jelečević s dežurnim osobljem bolnice. Organiziranje i rad bolnice u posebnim uvjetima bila je osnovna tema razgovora s ravnateljem dr. Jelečevićem, a posjet Županiji Posavskoj dr. Čović je završio radnim sastankom u Odžaku.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password