Dodijeljene književne nagrade fra Martin Nedić

Književnu nagradu koja nosi ime prvog ilirca u Bosni, fra Martina Nedića, Zaklada Terra Tolis utemeljila je 2010.godine, povodom 200-te obljetnice rođenja ovog znamenitog franjevca. Osim što je bio crkveni graditelj i diplomat, franjevački provincijal i povjesničar, fra Martin Nedić bio je i prosvjetni djelatnik i književnik. Zaklada Terra Tolis i ove je, kao i prethodnih godina, u povodu manifestacije dani Tolise, raspisala natječaj za dodjelu književne nagrade koja nosi ime fra Martina. Na natječaj se prijavilo 12 autora iz BiH, Hrvatske, Nizozemske i Srbije koji su poslali 14 djela.

U Prosudbenom povjerenstvu bili su Katarina Marošević magistra hrvatskog jezika i književnost, Marko Matolić književnik i povjesničar i Antonija Rukavina magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti. Članovi povjerenstva ističu da su knjige kvalitetom bile uistinu dobre, a oko pobjedničke knjige donijeli su jednoglasnu odluku. Na njihovu preporuku, prema odluci UO Zaklade,  treće mjesto pripalo je književniku Branislavu Antovu-Mikuliću iz Nizozemske za roman „Srcem do beskraja“. Prosudbeno povjerenstvo u obrazloženju ističe da u njemu autor svoja razmatranja ne iznosi kićenim stilom, već običnim rečenicama, bliskim čovjeku. Tek ponegdje, uporabom imperfekta i aorista, autor pokušava dodati estetski ton svome pisanju.

Drugo mjesto pripalo je Stanku Krnjiću iz Hrvatske za zbirku „Kroničar svega“. Većinu Krnjićevih pjesama obuhvaća ljubavna tematika u koju je uloženo puno osjećaja, pažljivosti, a isto tako govori o svakodnevici zaborava. Zbirka prkosi aktualnoj situaciji i odiše povjerenjem u snagu riječi, u smislenost poezije kao izražavanja vlastitog doživljaja svijeta gdje leži najveća vrijednost knjige.

Nakon što je predsjednica Prosudbenog povjerenstva Antonija Rukavina pročitala ime pobjednice Nevenke Nedić iz Tolise, uslijedio je veliki pljesak u dvorani novog Doma mladih u Tolisi. –Nevenka je svoje djetinjstvo provela u Tolisi i Bošnjacima, studij filozofije i pedagogije završila je u Osijeku, a trenutno živi i radi u Irskoj u Dablinu. Zbirkom pjesama „Zlatno doba“, autorica nas uvodi u svoj tajanstveni svijet i to tradicionalnim japanskim oblikom poeziju Haikuom. Iako kratki i jednostavni, stihovi su bogati značenjem i smislom. Ovo joj je prva i za sada jedina knjiga, naglasila je Antonija Rukavina.

–Jako sam sretna što sam ovdje i što nagrada fra Martin Nedić upravo stigla u moje ruke. U dugogodišnjem stvaralaštvu  pisala sam zbirke sonetne poezije, a ovaj put sam se odlučila za zbirku Haiku poezije. Najviše sam se bazirala na lijepe osjećaje u mojem životu, nešto što me uzdiže i što bi moglo biti kao neka pouka drugim ljudima. I dan danas okupirani smo vrlo negativnim vijestima i kao pjesnikinja željela sam promijeniti svijet, poručila je Nevenka, te naglasila da je u prvi dio zbirke uvrstila nježne osjećaje, nostalgiju i uspomene na svoje djetinjstvo. –U drugi dio sam uvrstila sve Haikue u kojim sam govorila o prelijepim aspektima života, prijateljstvu, zaljubljenosti i ljubavlju. U poglavlju „Pjesnik u čežnji“ sebe sam izjasnila na način da sam govorila što bi pjesnik htio promijeniti, što vidi i za čime čezne. Najiskrenije se nadam da će moji Haikui u rukama onih koji budu držali knjigu, promijeniti svijet, rekla je Nevenka Nedić, te pročitala dijelove iz knjige. Plaketu s likom fra Martina Nedića pobjednici je uručio prof.Mario Oršolić, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Terra Tolis.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password